Často na tomto místě píšu o destilátech špičkové kvality, avšak chuťově i cenově přístupných široké veřejnosti. Dnes učiním pravý opak. Pokud si cestu k single malt whisky teprve hledáte, pak se k Aberlour a'Bunadh raději ani nepřibližujte.

Na rozdíl od většinové produkce se tato specialita stáčí v tzv. síle sudu - tedy čistý sladový destilát neředěný dodatečně vodou. Whisky má v této podobě výrazně vyšší procento alkoholu, v případě a'Bunadh se pohybuje kolem 60 procent. Zcela přesné číslo uvést nelze, čímž se dostáváme k další nezvyklosti. Palírna Aberlour dělá každý rok několik samostatných várek, které se díky tradičním postupům výroby mohou lehce lišit v síle i chuti. Zatímco letošní produkce obsahuje 60,7 procenta alkoholu, dva roky starý batch (várka) č. 47 je o téměř dvě procenta lehčí.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se