RECEPT

Bramboračka s houbami podávaná v chlebu 

Co kraj, to trošku jiná chuť - někde vylepšená vejcem, jinde troškou slaniny, jednou s čerstvými houbami, jindy sušenými, někde bez nich. Vždycky ovšem se základní trojicí: brambory, česnek, majoránka.

 

Ingredience (8-10 porcí):

500 g brambor, 

2 litry vody, 

2 hrsti sušených a předem namočených hub, 

2 lžíce hladké mouky, 

30 g sádla, 

20 g másla, 

1/2 hlávky celeru, 

2 mrkve, 1 petržel, 

kousek kapusty, 

5 stroužků česneku, 

hrst majoránky, 

1/2 lžičky kmínu, 

sůl, 

špetku pepře, 

libeček (sušený, čerstvý, mrazený), 

pár snítek petrželové nati, 

malý bochník chleba

 

Postup:

Brambory nakrájíme na kostičky a dáme je vařit do osolené vody s kmínem. Mezitím si nakrájíme mrkev, celer, petržel. Zeleninu osmažíme na másle, pak přidáme i předem namočené a okapané houby. Na sádle si připravíme jíšku pěkně dorůžova, zředíme ji trochou vody a přidáme spolu s osmaženou zeleninou a houbami k bramborám. Pokud chceme polévku hutnější, můžeme přihodit i hrst jáhel, ovesných vloček anebo předvařených krup. Nakonec přidáme rozetřený česnek, majoránku, libeček a zelenou nať. Menšímu bochníku chleba odkrojíme horní část jako pokličku, vydlabeme střídku a nalijeme polévku jako do misky.

Kdepak. Takové čertisko těžko nějaká ženská utáhne jen na vařené nudli. Ale pokud jde o bramboračku, to je jiná. Jen si vzpomeňte na Drdovy Dalskabáty. Hutná polévka s houbami okouzlila čerta tak, že se doslova počlověčil a peklo mu přestalo vonět i chutnat.

Pravda, bramboračka v tom nebyla sama. Matese Trepifajksla přesvědčila i koprovka s knedlíkem, kulajda a pečeně se zelím, které mu vařila bába Plajznerka. Taky posezení v hospodě s kamarády by mu v pekle chybělo, i práce kovářská, ale přece jen - houbová bramboračka od hubaté Marjánky, pěkně s česnekem, troškou smažené cibulky, celerem, mrkví a bylinkami, byla ten první důvod.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se