Moc Stanislava Grosse je ukryta v jeho "žezlu" - robustním multifunkčním mobilním telefonu, který téměř nedává z ruky. V Brně s jeho pomocí odrazil na poslední chvíli útok exkomunistů z levicové části ČSSD.
Tichá organizace hlasovacího zákulisí prostřednictvím SMS zpráv zvítězila nad hlasitou rétorikou bývalých komunistů.
Začátek sjezdu se přitom levicovému křídlu řečnicky dařil.
Zdeněk Škromach, který byl členem KSČ od roku 1982, označil před volbou předsedy za zbytečné "bohumínské usnesení" - zákaz spolupráce ČSSD s komunisty. Sociální demokracie se podle něho nemá bát s komunisty spolupracovat. Získá tím prý jejich voliče a KSČM odsoudí k bezvýznamnosti. Stanislava Grosse a Bohuslava Sobotku zkritizoval Škromach za příliš liberální názory, neslučitelné s podstatou sociální demokracie. "Za lidovce a unionisty mohou schovávat své vlastní představy středové a liberální politiky."
Pokud se někdo postavil proti spolupráci s KSČM, přispěchali exkomunistům na pomoc další řečníci levicového křídla. "Nestrašme se, prosím, pořád komunisty, trochu zdrženlivosti bych prosil," řekl Vladimír Laštůvka, kterého následoval ministr zemědělství Jaroslav Palas, další z bývalých členů KSČ: "Je zbytečné malovat čerta na zeď v podobě komunistické strany," řekl.
Levicové přesměrování ČSSD podpořili ve svých projevech také Miloš Zeman a Jan Kavan.
Gross se těsně před volbou nedokázal proti těmto názorům účinně postavit. Volba totiž začala přibližně o dvě hodiny dříve a předseda si nestihl připravit projev. Ve dvacetiminutové promluvě nezaznělo nic, co by delegáty sjezdu přimělo k hlasitější reakci.
Škromachovo vystoupení, sestavené z kratších a jednodušších vět, bylo razantnější. "Musíme být stranou práce. ODS je náš jasný programový protivník," gestikuloval za mikrofonem Škromach.
Levicovou náladou se ministr zemědělství Jaroslav Palas nechal unést natolik, že ostrou kritikou staronového předsedy si pravděpodobně podepsal odvolávací dopis z vlády. "Stando, nejsi pro ČSSD vyhořelým palivem?" zeptal se v diskusi těsně před volbou předsedů. Gross po znovuzvolení Palasovo odvolání nevyloučil.
Grossovi příznivci potvrdili, že v tuto chvíli ztráceli kontrolu nad postoji krajů, které dosud deklarovaly premiérovi podporu.
Zachránilo je až rychlé rozesílání SMS zpráv, které váhající delegáty přesvědčily, že Morava a střední Čechy stále stojí pevně za Grossem.
Stejnou zbraň použil liberální tábor hned vzápětí, když se volil Grossův statutární zástupce. V prvním kole volby porazil Sobotka Škromacha a scházelo mu pouze dvacet hlasů k nadpoloviční většině. Opět pomocí SMS získalo Grossovo křídlo potřebné hlasy od delegátů z Ústeckého kraje. Protislužbou za podporu Sobotky bylo křeslo místopředsedkyně pro Janu Vaňhovou, která má politicky blízko k novému předsedovi Ústeckých Petru Bendovi. Klíčový vliv mobilních telefonů potvrdila i rezoluce Jana Kavana, který, po neúspěchu při volbách stranického vedení, sepsal deklaraci, která zakládá levicovou frakci. Vedle návratu k levicovým hodnotám vyžaduje toleranci k menšinovým názorům ve straně a také posílení demokracie na sjezdu. Po zkušenostech z Brna frakce například požaduje do budoucna zákaz rozesílání SMS během sjezdových debat.
Dílčí úspěch Škromachovu křídlu přinesl alespoň Radko Martínek, který byl před listopadem 1989 rovněž komunistou. Delegáti schválili usnesení vyzývající ministry, aby udrželi svůj mandát do předčasných voleb, i kdyby lidovci z vlády odešli. V takovém případě by sociální demokracie mohla být závislá na podpoře komunistů. Martínkovi se podařilo návrh prosadit i přes kritické připomínky Petry Buzkové a Lubomíra Zaorálka, kteří patří ke křídlu Stanislava Grosse.
Výklad, že po sjezdu nezůstali v úzkém vedení sociální demokracie žádní bývalí komunisté, má dvě trhliny. Předsedou poslaneckého klubu ČSSD zůstává Michal Kraus, který však vystupuje jako zastánce liberálních reforem sociálního státu a na sjezdu patřil k tvůrcům strategie Grossova křídla.
Normalizační komunistkou byla také nově zvolená místopředsedkyně Jana Vaňhová, která po zákulisních obchodech porazila Petru Buzkovou.


Klíčové stranické události podle Zdeňka Škromacha
Zdeněk Škromach vyrobil na sjezd vlastní útlou knížku, ve které požadoval posílení sociálního státu a vyšší daně.
Pro podporu svých myšlenek sestavil graf zachycující volební preference ČSSD a doplnil ho svým vysvětlením chování voličů.
Straně například pomohla kandidatura Miloše Zemana na funkci prezidenta republiky.
Voliče naopak odrazují úvahy o důchodové reformě či vznik tandemu Gross - Sobotka, který o víkendu odstranil Škromacha ze stranického vedení.
Přechod strany od levicového k liberálnímu programu symbolizuje i barevný přechod od rudé barvy k modré - stejné, jakou používá ODS.
Očividnou chybou v grafu je umístění Zemanovy bamberské aféry, která začala na jaře 1998 a trvala až do podzimu následujícího roku.
zdroj: ČSSD

Klíčové stranické události podle Zdeňka Škromacha