Policie zatýkala kvůli kauze Čepro

Policejní detektivové o víkendu zatkli podnikatele Radovana Krejčíře a Martina Pechana. Současně je obvinili v souvislosti s celním dluhem za 2,8 miliardy korun, který si navzájem před soudem přičítají firmy Čepro a Tukový průmysl.
Policejní akce nebyla zcela úspěšná: Krejčíř, jenž patří mezi nejbohatší české podnikatele, utekl. Při domovní prohlídce své rezidence požádal policisty, aby jej pustili na toaletu, a vzápětí zmizel.
Druhým obviněným je bývalý obchodní ředitel státem ovládané energetické společnosti Čepro Martin Pechan, který nyní čeká v policejní cele na verdikt o vazbě. "Jsou obviněni z podvodu a zločinného spolčení. Krejčíř navíc z přípravy vraždy," řekl důstojník obeznámený s vyšetřováním.

Bankovky ve vile

Policisté v Krejčířově vile také objevili bankovky v hodnotě několika miliard korun. Experti nyní zkoumají, zda nejsou falešné.
"Obvinění jsem ještě neviděl. Mělo ale jít o nějaké podvodné jednání, které nejsem schopen reprodukovat, protože je to úplně šílená, složitá konstrukce," řekl advokát Tomáš Sokol, který zastupuje Pechana. Proti obvinění už podal stížnost. Nejspíš bude obhajovat i Krejčíře, nejdříve však musí získat plnou moc od jeho manželky.
Kauza Tukový průmysl versus Čepro je jednou z několika, o které se stát začal zajímat poté, co o nich napsaly HN. Někdo se přitom pokoušel dostat ze státem ovládaného podniku miliardy.
Pechan tvrdí, že Čepro jeho firmě dluží 2,8 miliardy (nedoplatek, který Tukovému průmyslu vyměřili celníci za to, že do oběhu vydal neproclené pohonné hmoty). Hájí se, že Čepro vydalo pohonné hmoty bez jejich souhlasu.

Další kauza, další miliardy

Protikorupční jednotka se o Krejčíře a Pechana zajímala i přímo kvůli snahám o vyvedení miliard z Čepra.
Důkaz, že právě oni jsou autory unikátního podvodu s údajně fiktivními pohledávkami, ale zatím detektivové nenašli.
Čepro loni v březnu prohrálo spor o 2,5 miliardy korun. I přesto, že jeho lidé přebrali předvolání, firma se u soudu nehájila. Podle policie musel někdo doklady v Čepru zatajit. Policie tehdy miliardy zachránila na poslední chvíli, když do Čepra přišla těsně předtím, než dorazil exekutor, který chtěl zabavit majetek za zmíněné miliardy.
Čepro málem aféry položily, neboť banky státní firmě přestaly půjčovat peníze. Za úvěry Čepra se pak musel zaručit prostřednictvím Fondu národního majetku stát.
Pechana a Krejčíře seznámil advokát Sokol. "Potřeboval jsem pomoci, Sokol mi řekl, že by mě chtěl vidět jeho klient, který se o můj případ zajímá," popsal nedávno HN Pechan.
O Krejčířovi až do roku 2002, kdy byl poprvé zatčen, věděl jen málokdo.
V současnosti je stíhán za rozličné mnohamiliónové podvody a také za půlmiliardový daňový únik. Policie s případem spojuje vraždu Petra Šebesty, který byl klíčovým svědkem kauzy.

Čepro a případ stejného jména

co je čepro
Čtvrtá největší státem ovládaná společnost s obratem přes 20 miliard. Provozuje sklady ropných látek a ochraňuje státní rezervy pro krizové situace. Poskytuje také svou síť a nádrže obchodníkům s ropnými produkty.
cO je kauza čepro
Čepro vede různé spory se třemi firmami o miliardové pohledávky. Tukový průmysl vymáhá 2,8 miliardy. Jde o pokutu za to, že se do oběhu dostaly neproclené pohonné hmoty. Tukový průmysl tvrdí, že za porušení celních povinností může Čepro. Čepro se kvůli sporům dostalo na čas do kritické finanční situace.