Útěk Krejčíře: korupce policistů se neprokázala

Inspekce ministra vnitra nenašla jediný důkaz, který by prokazoval, že si uprchlý miliardář Radovan Krejčíř vykoupil cestu na svobodu úplatky. "Korupce policistů se zatím neprokázala," potvrdil HN ministr vnitra František Bublan, který dostane finální zprávu inspekce na stůl do konce týdne.
Krejčíř je obviněn z pokusu o miliardový podvod a plánování nájemné vraždy a policistům uprchl před třemi týdny během domovní prohlídky v jeho černošické vile.
Ač nebyla v případu Krejčířova útěku prokázána korupce, už je jisté, že policisté, kteří si nechali během domovní prohlídky Krejčíře utéct, budou postiženi. U některých dospěla inspekce k závěru, že jejich počínání bylo zneužitím pravomoci veřejného činitele. O případném obvinění ale rozhodne až státní zástupce, který by měl od inspekce dostat spis příští týden.

Inspekce: Liknavost a neprofesionalita

Zatím se kloní k závěru, že Krejčířův útěk zavinila liknavost a neprofesionalita policistů při domovní prohlídce. Detektivové podnikatele nehlídali, v rozporu s předpisy jej nechali volně chodit po rozlehlé rezidenci a sundali mu dokonce pouta. Radovan Krejčíř nadto mohl normálně mluvit s manželkou a tělesnými strážci. Policisté mu umožnili i několik telefonátů.
"Prohlídka připomínala spíš exkurzi v luxusní vile," komentoval počínání kriminalistů už dříve ministr Bublan.

Policisté: Řevnivost v protikorupční službě

Samotní zasahující policisté se při výsleších hájili, že jim nikdo neřekl, zda je Krejčíř vůbec obviněný a jak ho mají hlídat. Tuto verzi ale zpochybňují výroky velitelů protikorupční služby. Ti uvedli, že před akcí byly písemně vydány jasné rozkazy, jak postupovat.
Řadoví detektivové protikorupční služby tvrdí, že se na Krejčířově útěku do značné míry podepsala řevnivost mezi jednotlivými složkami útvaru. "Akce Krejčíř patří centrále, na domovní prohlídku byli ale naveleni lidé z pražské expozitury. Byl navíc víkend a oni byli naštvaní, že své volno tráví v práci, nadto za někoho jiného," uvedl jeden z detektivů.
Kriminalisté z centrály, kteří mají Krejčířův případ na starost, do jeho vily nechtěli kvůli obavám ze svého vyzrazení. V rezidenci totiž funguje špičkový kamerový systém.
Samotný okamžik útěku je stále poněkud nejasný. Faktem je, že v jednu chvíli se Krejčíř prostě sebral a odešel. A kriminalisté jej začali postrádat až s velkou časovou prodlevou.
Kvůli skandálu rezignoval policejní prezident Jiří Kolář, své posty opustilo vedení protikorupční služby a odvoláni byli i zasahující policisté.