Blair vyzval unii, aby se reformovala

/Od našeho zpravodaje/
Nenesu odpovědnost za krach jednání o rozpočtu Evropské unie na období 2007 až 2013. Nejsem euroskeptik a Británie si uvědomuje svou odpovědnost za náklady na rozšíření. To mimo jiné řekl britský premiér Tony Blair během včerejšího vystoupení v europarlamentu.
Jeho projev nezlepšil atmosféru v Evropské unii, která se po dvojitém NE euroústavě v Nizozemsku a Francii a krachu jednání o rozpočtu dostala do krize.
Blair přijel do europarlamentu vyložit program předsednictví Británie v EU, které začne příští pátek. Jeho řeč ale byla spíš obhajobou jeho pozice na summitu z minulého týdne, kdy vetoval dohodu o rozpočtu na příštích sedm let a vysloužil si kritiku Francie, Německa a Lucemburska. Zvlášť lucemburský premiér si nebral servítky a kritizoval Blairovu argumentaci jako čirý populismus.

Přes noc to nepůjde

"Nikdy jsem neřekl, že bychom měli skoncovat se společnou zemědělskou politikou, či ji předělat přes noc. To by bylo absurdní," oponoval Blair nařčení, že chce demontovat agrární politiku, aby tak mohl ustoupit od britské slevy a přitom nepřišel o peníze. Blair mluvil o tom, že chce jen podnítit debatu o modernizaci unijní ekonomiky a ukázat, že současné financování je přežitkem.
Kvůli sporu o slevu a zemědělské dotace zkrachoval unijní summit. Blair během něj podmiňoval snížení britského rabatu nutností reformovat zemědělské dotace. Jelikož unie má dohodu, že do roku 2013 se nebude agrární politika výrazně měnit, Francie, největší příjemce dotací, nechtěla ustoupit. Blair proto raději vetoval návrh rozpočtu, než by připustil ztrátu části slevy.
Blair v europarlamentu několikrát řekl, že si uvědomuje nesmyslnost britské slevy a je ochoten o ní jednat. Navrhl, aby se všichni snažili dohodnout o rozpočtu na období 2007 až 2013 během britského předsednictví. To ale bude podle analytiků velmi těžké, jelikož Francie, Německo a Lucembursko se po summitu zatvrdily.
"Tony Blair vychází z falešných představ o financování Evropské unie," uvedl lucemburský premiér Jean-Claude Juncker ve středu, pouhý den před projevem Blaira.
"Zemědělská politika je jedinou společnou politikou plně financovanou unií. Postoj britského premiéra, že zemědělství dostává víc než výzkum a věda a EU tak vynakládá špatně své peníze, je nesmyslný. Věda je financovaná z národních rozpočtů. Nelze směšovat tyto dvě oblasti," tvrdil Juncker s tím, že na vědu dá unie 525 miliard eur, kdežto na zemědělství uvolní jen 305 miliard.

Rozšíření musí pokračovat

Blair se nepokoušel tato fakta vyvracet. Obracel se k poslancům spíš s apelem, aby unie pochopila, že se musí změnit, pokud chce obstát ve světové konkurenci dát práci dvaceti miliónům nezaměstnaných a přijmout nové členy. Británie podle Blaira podporuje přijetí Turecka a Chorvatska.
"Nedělejme si iluze. Zastavíme-li rozšíření či vyloučíme jeho přirozené důsledky, na čas možná zachráníme jedno pracovní místo, udržíme jednu firmu, zabráníme přesunu jednoho podniku. Evropa se ale stane úzkoprsejší, nahradí tradice idealismu vyčpělým nacionalismem a xenofobií," řekl Blair.
Europoslanci nebyli většinou vůči Blairovi kritičtí a dokonce i lidovci, tradiční obhájci pevné politické integrace, ocenili, že se chce věnovat více Evropě. "Krach jednání o rozpočtu nebyl fiaskem. Až kombinace s neúspěchem referend ve Francii a Nizozemsku, vrhla unii do krize," řekl šéf frakce lidovců Hans-Gert Pöttering. Nejkritičtější byli zelení a komunisté, kteří upozornili, že Blair chce modernizovat Evropu, ale nemá podporu celé Británie.
Komentář, str. 8