ČSSD je proti zrušení finanční policie

Sociální demokracie se chystá obrátit na ministra vnitra Ivana Langera (ODS) kvůli jeho záměru zrušit útvar finanční policie.
"Nevidíme žádný důvod, aby byl tento útvar zrušen. Budeme se na tuto věc ministra dotazovat na zítřejším jednání bezpečnostního výboru sněmovny," řekl včera předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. "Budeme chtít, aby ministr tuto změnu nerealizoval a ještě ji uvážil," zdůraznil.
Kabinet plánuje, že k 1. lednu 2007 část tohoto útvaru sloučí do konce roku s protikorupčním oddělením. Zbytek útvaru má být přiřazen k dalším celostátním policejním oddílům. Za chybný tento záměr již dříve označil exministr vnitra František Bublan (ČSSD). Útvar podle něj funguje dobře a má slušné výsledky.
Tím argumentují i policisté, kterým se chystaná změna nelíbí. Útvaru se za dva roky samostatné existence podařilo zajistit zhruba čtyři miliardy korun. Podle Bublana hrozí, že se rozpracované případy nedokončí a že policii opustí vysoce kvalifikovaní policisté.
"Zcela jistě bude také případ finanční policie součástí obecnějších jednání o změnách v resortu vnitra a policie, které nabídl premiér Topolánek, respektive ministr Langer parlamentním stranám," řekl Hašek.
Sociální demokracie má podle něj zájem o diskusi, která bude mít systémový charakter.