Realitní bublina, kdy rostly ceny bytů v Česku až o desítky procent ročně, začíná splaskávat. Od podzimu sice ještě poskočily ceny starších bytů i o desítky procent, nyní už ale budou podle expertů zdražovat jen pozvolna.

"Do konce roku budou ceny například v Praze spíše stagnovat nebo se zvýší v řádu procent. Záležet bude na prodávané lokalitě," tvrdí Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří. Zdražení se dá čekat na sídlištích s dobrou dostupností. "Vysoký zájem je například o Červený Vrch, Břevnov či Černý Most."

Praha? Ještě o pár procent

"Čekáme nárůst cen starších bytů jen do dvou procent. To, co se dělo od loňského podzimu, se už v Praze nezopakuje," říká David Černík z realitní kanceláře Maxima reality. Ceny starších pražských bytů v posledním třičtvrtěroce vzrostly až 35 procent, nyní ale poptávka začala ochabovat. "Zatímco loni jsme na jeden starší byt měli v průměru čtyři zájemce, dnes je to polovina," dodává Černík.

Nejvíce se podle makléřů letos v Praze zvýšily ceny starších malometrážních bytů do pětatřiceti čtverečních metrů.

"Ještě před rokem se například na Žižkově dal koupit kolem 2,2 milionu korun, teď je o 350 tisíc dražší," říká Břetislav Cieslar z realitní společnosti AAAbyty. Kromě Žižkova nejvíc vzrostly ceny ve čtvrtích se starou cihlovou zástavbou: na Smíchově, v Troji, Holešovicích, Michli, Nuslích a na Vinohradech.

Naopak panelákové byty na velkých sídlištích mohou podle expertů dokonce zlevnit.

"Ceny jsou vyšponované, bude záležet na lokalitě. Například v Hostivaři a Měcholupech bude zlevňování citelnější," říká Cieslar.

Horečka zasáhla i kraje

Bytová horečka zasáhla letos i Ostravu, Olomouc či Brno. "Dnes jsem prodal čtyřpokojový byt za 1,8 milionu korun, ještě před dvěma lety by to bylo za polovic," říká Miroslav Král z ostravské realitní kanceláře Orsa.

Jen za uplynulý rok vyskočily ceny starších bytů až o padesát procent. "I když je bytů stále málo, protože nová výstavba se teprve rozjíždí, tak dramatický cenový skok už letos nečekám," říká Král.

Podobné je to i v Olomouci. "Ceny běžných třípokojových bytů v paneláku se zvedly letos až o tři sta tisíc na 1,6 milionu korun. Do konce roku se to už nezmění," říká Petr Korytár z firmy Hanácká realitní.

"Ceny panelových bytů jsou na maximu, nedá se předpokládat, že za ně budou chtít lidé platit jako za novostavbu," tvrdí Pavel Daněk z firmy Real Spektrum Brno. Zdražovat ale budou dál byty v cihlových domech a v novostavbách. "Ovlivňují to vyšší ceny materiálů. Proti loňsku nové byty podraží zhruba o desetinu," říká Daněk.

Hypotéky stále rekordní

Zájem o byty zvyšují dostupné hypotéky. Přestože úroky v hypotečních bankách šly od začátku roku nahoru o více než procentní bod, klientů neubývá. V červnu banky zaznamenaly rekord v objemu hypoték a menší počet zájemců v červenci připisují dovoleným.

Za první pololetí si Češi půjčili na hypotékách 70 miliard korun a experti odhadují, že do konce roku to bude celkem 140 miliard.

Půjčky přitom umožňují Čechům pořídit si větší byty. Podle analýzy Českého statistického úřadu dosáhla průměrná pořizovací cena bytu v rodinném domě loni 2,85 milionu korun, což je o 3,9 procenta více než v roce 2005. V bytovém domě se loni dalo pořídit byt za 1,66 milionu korun, tedy o 5,7 procenta více než předloni.

Nejdražší byty se v roce 2006 stavěly podle statistiků ve Vřesině na Opavsku, kde hodnota bytu dosáhla až 9,86 milionu korun. Následovaly pražské Průhonice, kde se ceny vyšplhaly na 6,59 milionu či Podolí u Brna, kde stály kolem pěti milionů. Nejlevnější nové byty naopak statistici objevili v Horních Dubenkách u Jihlavy nebo v Úpici ve východních Čechách. V obou obcích začínala pořizovací cena bytu na 620 tisících.

Na kolik přijde koupě bytu