Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach včera poprvé připustil, že by jeho strana mohla za určitých podmínek souhlasit s převedením části státních penzí do soukromých fondů. Znamenalo by to, že by si lidé mohli část peněz, které teď platí na státní důchodové pojištění, posílat na soukromý důchodový účet.

Možnost vyvázat několik procent ze státního účtu na soukromý, jinak také tzv. opt out, je přitom nejdůležitějším bodem celé důchodové reformy. Bez něj se totiž jen těžko povede výrazně posílit chuť lidí zajistit se na důchod, který bude kvůli stárnutí obyvatelstva v budoucnosti postupně klesat.

Nečas chce čtyři procenta

ODS se ale s ČSSD zatím liší v tom, kolik procent by si lidé mohli z povinného státního pojištění na důchod vyvést. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas předběžně počítá s tím, že by si lidé mohli už v roce 2010 vyvést čtyři procenta.

"Máte-li současnou výši důchodového pojištění 28 procent z hrubé mzdy, tak je reálné, aby si lidé čtyři procenta dávali do soukromého penzijního fondu. Zbylých 24 procent by v důchodovém systému zůstalo," říká Petr Nečas. Pro představu: člověk s průměrným příjmem 21 462 korun by si tak mohl z platu do fondu uložit měsíčně 858 korun. S tím ale ČSSD zatím nesouhlasí. "Jednoznačně přijatelnější by pro nás bylo, kdyby si lidé mohli vyvést dvě procenta. O tom bychom byli schopni bez problémů jednat," připouští místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Možnost převést dvě procenta z povinného důchodového pojištění na soukromý účet by ale měla v podání sociálních demokratů ještě jednu podmínku. "Pokud by si člověk vyvedl dvě procenta, musel by k tomu přidat další dvě procenta ze svého. Nižší procento k vyvedení ze státního účtu a určitá spoluúčast povedou k tomu, že výpadky z rozpočtu nebudou tak velké, jako navrhuje vláda," říká Škromach.

Bude to stát stovky miliard

Právě obrovské výpadky z rozpočtu jsou největším problémem celé důchodové reformy. Při vyvedení jednoho procenta z povinného důchodového pojištění na soukromý účet totiž stát přijde ročně zhruba o 12 miliard.

Pokud by tedy vláda nakonec prosadila možnost vyvést na soukromý účet čtyři procenta, musela by do důchodového účtu dlouhá léta "přisypávat" skoro 50 miliard ročně. A na to bez zvláštních příjmů nikdy mít nebude. Petr Nečas chce peníze na důchodovou reformu vzít z dividend ČEZ, České pošty, z pronájmů ploch Českých lesů nebo také z výnosů ekologických daní či DPH. To ale stačit nebude. "K pokrytí výpadku v rozpočtu budou potřeba i výnosy z privatizace," říká Nečas.

O tom, které jednorázově vydělané miliardy na důchodovou reformu použije, ale zatím Topolánkův kabinet nerozhodl.

071102-04p.jpg

důchodová reforma