Po mnoha letech neplodných diskusí jsou politici ODS a ČSSD těsně před důležitou dohodou o reformě důchodů.

Do důchodu se půjde v roce 2030 v 65 letech - na tom je shoda. Zbývá jen dojasnit, jak se to koho dotkne. ODS chce oddalovat důchodový věk postupně. Sociální demokraté chtějí chránit lidi narozené v padesátých letech a ponechat jim nárok na plnou penzi v 63 letech.

Jasné ale je, že lidé narození v roce 1965 a mladší půjdou do důchodu v 65 letech. ODS už se s ČSSD také dohodla na tom, že doba povinného důchodového pojištění se zvýší z 25 na 35 let a že se do doby pojištění nebude počítat studium na vysokých školách.

"Myslím si, že i v otázce odchodu do důchodu shodu najdeme," řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Ten vyjednává za ČSSD v komisi, složené ze zástupců všech politických stran. Vede ji ministr práce Petr Nečas a chce do konce roku připravit novelu zákona pro parlament.

Dohodnuté jsou i další změny. Druhá část reformy má přinést větší státní podporu pro penzijní fondy, aby lidé spořili více a déle.

ČSSD také včera poprvé připustila, že je ochotna přistoupit na to, aby si lidé směli na svůj účet v penzijním fondu přesměrovat část sociálního pojištění.

Spor se vede o invalidní důchody. ČSSD totiž na rozdíl od ODS se zpřísněním nesouhlasí. Obě strany by se měly o první části reformy důchodů dohodnout na klíčovém jednání 27. listopadu.

"Naše názory se začínají sbližovat," říká Nečas.