O překvapení se postaraly ceny potravin. Třeba litr mléka zdražil za poslední měsíc o více než dvě koruny - tedy o osmnáct procent. Kromě toho výrazně zdražilo i máslo, mouka nebo zelenina. Analytici odhadují, že inflace dál poroste a v lednu se přehoupne přes pět procent.

"Zdražovalo hlavně zboží, které se dá vyvážet. Za růstem cen jídla stojí zdražování v zahraničí," říká hlavní ekonom Patria Finance David Marek. To potvrzuje i Česká národní banka, která se snaží růst cen zbrzdit zvyšováním úroků v ekonomice. "My můžeme bojovat proti celkové inflaci, ale růst cen potravin nezastavíme. Lidé budou jídlo kupovat, ať už jsou úroky jakékoli. Pořád to však považuji za pouze mírně proinflační riziko, naši prognózu včerejší číslo nijak neovlivní," řekl HN šéf statistické sekce Tomáš Holub. ČNB počítá, že v příštím roce inflace vzroste až na 5,8 procenta a potom se vrátí zpět ke třem procentům, kde ji banka chce mít.

Na růst cen tlačí i nízká nezaměstnanost. České firmy se potýkají s rekordním nedostatkem lidí, a to je nutí ke zvyšování mezd, aby si udržely alespoň ty zaměstnance, které mají. Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí nezaměstnanost klesla v říjnu na 5,8 procenta, což je nejméně za posledních devět let.

Kvůli nedostatku pracovních sil už Česko začíná přicházet i o zahraniční investice.

Například výrobce počítačů Dell umístil svou druhou evropskou továrnu do Polska, i když ve hře bylo i Česko. "V okolí Lodže byla až patnáctiprocentní nezaměstnanost, a proto jsme továrnu umístili právě tam," vysvětluje tuzemská marketingová šéfka Dellu Anna Berdychová stopadesátimilionovou investici, díky níž získá práci tři tisíce lidí.

Podle mluvčí CzechInvestu Lucie Králové zahraniční firmy už s místní situací počítají a je to jeden z faktorů při rozhodování. "Je znát menší zájem u investorů, kteří staví montážní závody," dodává Králová.

 

071109-01.jpg