Velký spor je na spadnutí mezi Evropskou komisí a největšími operátory sítí mobilních telefonů. Unijní komisařka Viviane Redingová dnes navrhne zřídit nový regulační úřad, který má napravit poměry na vysoce fragmentovaném trhu s mobily a internetem. Velcí operátoři, především z Francie a Německa, už nyní hlasitě protestují.

"Chci revoluci na evropském telekomunikačním trhu, proto potřebujeme evropský dohlížecí úřad," uvedla Redingová v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel. Dosavadních sedmadvacet národních regulátorů v členských zemích by nepřestalo existovat. Nový úřad by však získal účinné nástroje, jak zvýšit hospodářskou soutěž. K těm by například podle Redingové patřila možnost "funkčně od sebe oddělit správu sítě a nabídky služeb u dominantních operátorů". Domnívá se však, že by to měl být až poslední způsob, jak vynutit větší konkurenci.

Německo je proti


Pokud by se návrh unijní komisařky pro telekomunikace prosadil, mohl by se dotknout zvláště velkých francouzských a německých operátorů. Německý list Handelsblatt uvedl, že mnohé členské země včetně Spolkové republiky jsou vůči plánům Redingové skeptické.

Návrh, jak regulovat unijní telekomunikační trh, se v mnohém podobá metodám, které prosazuje komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Ta letos navrhla, aby v energetickém sektoru byly od sebe u velkých hráčů na trhu odděleny výroba a distribuce elektřiny. List International Herald Tribune napsal, že Kroesová své kolegy v komisi upozorňovala, že telekomunikační trh v EU je už v dostatečné míře konkurenční. Zdroje z komise uvedly, že původní návrh komisařky Redingové poté dostal méně radikální podobu.

Komisařka Redingová chce, aby se telekomunikační trh v unii podobal trhu ve Spojených státech. "V Evropě máte 27 oddělených trhů se 27 regulátory, jejichž pravidla si navzájem odporují," řekla v rozhovoru pro International Herald Tribune.

France Telecom varuje


Je nanejvýš pravděpodobné, že silní hráči na evropském telekomunikačním trhu vyvinou proti návrhu komisařky Redingové velký tlak. Jacques Champeaux, ředitel pro regulační záležitosti ve společnosti France Telecom, prohlásil, že návrh míří "špatným směrem" a že představuje "riziko pro příští generaci telekomunikačních sítí".

Komisařka Redingová už přiměla operátory, aby letos uvnitř unijního trhu snížili poplatky za telefonní rozhovory ze zahraničí. Díky jejímu zásahu poplatky za tyto druhy hovorů klesly o polovinu.