Firmám zvedne ceny až o 15 procent


Polostátní ČEZ včera přišel s další zprávou, která může provokovat domácnosti a firmy rozladěné růstem cen elektřiny.

Za třetí čtvrtletí vydělal 8,67 miliardy korun, což je o 59 procent víc než loni. Za celý rok čeká rekordní zisk přes 40 miliard.

Výdělky stoupají zejména kvůli drahé elektřině. Růst cen elektrické energie se přitom nezastaví ani příští rok. Podle informací HN podraží proud domácnostem o deset procent. Firmám stoupnou ceny dokonce ještě více. O kolik přesně, oznámí Energetický regulační úřad (ERÚ) do konce měsíce.

Místopředseda úřadu Blahoslav Němeček však už dnes říká: "Jestli domácnostem porostou ceny o deset procent, u větších odběratelů to může být až 15 procent."

Regulační úřad může ovlivnit konečnou cenu elektřiny už jen zčásti. Na cenu pro podniky má menší vliv než na cenu pro domácnosti.

Pro podnikatele je nyní drahá elektřina jedním z hlavních témat, vedle nedostatku pracovních sil a silné koruny. Od roku 2000 stouply výrobní ceny elektřiny o 46 procent, spočítal statistický úřad. "Ceny považuji za přemrštěné. Při srovnání cen elektřiny doháníme západní Evropu, ovšem v kupní síle nikoliv. Ztrácíme tím konkurenceschopnost," říká finanční ředitel tiskárny H.G.R. Aleš Bečvář. "Odběratele nezajímá, že nám ceny energií rostou. Naopak konkurence je tak silná, že musíme jít s cenou našeho zboží dolů. Ročně tak tratíme miliony korun," přidává se Jan Pěnkava ze strojírenské firmy ČZ Strakonice.

Firmy se snaží s drahými energiemi bojovat samy. Ostravský Arcelor-Mittal loni investoval 13 milionů korun do modernizace zařízení a snížení spotřeby energie, která díky tomu klesla o deset procent.

Vláda, která má v ČEZ rozhodující slovo, nemíní do růstu cen nijak zasahovat. Šéfové firmy mají naopak zadání co nejvíc vydělávat. "Nemůže být izolovaný ostrov, elektřina zdražuje všude," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Drahé energie mohou naopak těšit akcionáře ČEZ. Jeho náměstek Ivan Fuksa řekl, že ČEZ by mohl letos do státní kasy na dividendách odvést až 20 miliard korun.