Stačí vteřina a přístroj, který včera začalo testovat letiště v pražské Ruzyni, rozezná, zda cestující nemá v lahvi místo neškodné minerálky nebezpečnou hořlavinu, žíravinu či výbušninu.

"Zařízení zjistí, jakou tekutinu si cestující bere na palubu letadla," vysvětluje mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Dokáže prý ověřovat nezávadnost vody, alkoholických nápojů, sprchových gelů, dětské stravy nebo jogurtů v nejrůznějších baleních od 20 mililitrů obsahu. Metoda je založena na využití mikrovln. Přístroj navrhl německý vynálezce Norbert Klein.

"V Praze ho budeme testovat 14 dní, pak poputuje do Londýna, Tel Avivu a Dubaje," říká Krejčí.

Podle ní je testování pouze prvním krokem, který má ukázat, zda může zařízení usnadnit kontroly na letištích a ulehčit pasažérům cestování. Podle nařízení Evropské komise mohou mít pasažéři u sebe pouze tekutiny v jednotlivých baleních do obsahu 100 mililitrů.

Pokud má cestující více než jedno balení, musí se všechna pohodlně vejít do uzavíratelného litrového sáčku, a cestující je musí předložit ke kontrole zvlášť.

To, zda by se přístroj mohl stát běžnou součástí bezpečnostních opatření na letištích, se bude testovat několik měsíců.

Česká letiště omezila množství tekutin a gelů, které si cestující mohou brát na palubu, v listopadu loňského roku.

Pravidla zpřísnila proto, že teroristé v Británii chtěli zřejmě v letadle smíchat chemikálie přepravované v láhvích od nápojů, a vyrobit tak výbušninu aktivovanou bleskem fotoaparátu.