Učitelé domlouvají velkou stávku ve státní sféře. Vysoká inflace zaskočila odboráře. Vidí, že ji podcenili, a chtějí ještě zkusit zabojovat o zvýšení platů.

"Míra inflace předčila i naše prognózy. Kdybychom to věděli na podzim, doporučili bychom našim svazům, aby místo osmi žádaly minimálně o dvě procenta více," říká šéf odborářů Milan Štěch.

Nejvíc ošizeni se cítí zaměstnanci státu, jejichž platy letos stouply kvůli úsporám v rozpočtu jen o 1,5 procenta. "Už nelze mlčet. Chceme vyřešit současnou nepříznivou situaci s ministrem Nečasem. Když to nedopadne, přistoupíme k protestním akcím," prohlašuje Alena Vondrová ze svazu zaměstnanců veřejné a státní sféry, který sdružuje kolem 420 tisíc lidí.

"Ve střehu" jsou podle svého předáka Františka Dobšíka učitelé, chtějí ale dát do února čas novému ministru školství Ondřeji Liškovi. "Pokud nebude vůle, tak jsme připraveni dát o sobě zase vědět, podobně jako v prosinci. A je dost možné, že by se k nám připojily i další odbory veřejné a státní sféry," prohlásil včera Dobšík. Další jednání povede příští týden a má nový argument: dobrou bilanci loňského státního rozpočtu, který skončil díky ekonomickému růstu a lepšímu výběru daní ve schodku 66 místo 92 miliard. "Důvod, že je napjatý státní rozpočet, pominul, když se zjistilo, že tam jsou dvacetimiliardové přebytky," míní Dobšík.

"Přidáme se k učitelům, abychom vytvořili větší tlak na vládu a dosáhli zvýšení platů v příštím roce," plánuje Vondrová. "Pokud se dají dohromady velké odborové svazy, šli bychom do toho s nimi," říká Vladimír Mühlfeit, předák svazu. Upozorňuje však, že stejně jako policisté i hasiči mají ze zákona zakázáno stávkovat.

První hrozby zastavení práce se už letos objevily. Vyšší plat si pod hrozbou stávky vybojovali odboráři z pardubického dopravního podniku. V podnikových kolektivních smlouvách se objevuje "inflační pojistka", která odborářům umožňuje znovu otevřít jednání o platech v případě, že inflace dále poroste. Toho využívají dopravní společnosti nebo Skanska.

Státní zaměstnanci musí zvrátit fakt, že na výrazný růst jejich platů nejsou připravené peníze. Rozpočtový výhled na roky 2009 a 2010 počítá s růstem platů ve státní sféře jen o tři až čtyři procenta. A ministr financí Miroslav Kalousek naznačil, že příznivý vývoj rozpočtu chce využít primárně k dalšímu snižování deficitu.