Milí čtenáři magazínu Exportér,

v červnovém vydání vám nabízíme další díl našeho kvízu, který by měl prověřit vaše znalosti o Mongolsku a současně i povzbudit zájem o tuto rozlehlou a surovinově bohatou a kulturně a geograficky atraktivní zemi. Přejeme vám úspěšné luštění a co nejvíce správných odpovědí. V některých případech je více než jedna správná odpověď.

1. Na které zemi získalo Mongolsko nezávislost v roce 1922?

a) Rusku

b) Číně

c) Japonsku

d) Indii

2. Jaký je název mongolské měny?

a) Kip

b) Dong

c) Togrok

d) Won

3. Jaké je převládající náboženství v Mongolsku?

a) Islám

b) Taoismus

c) Konfuciánství

d) Buddhismus

4. Jak se nazývá největší etnická skupina obyvatel Mongolska.

a) Khalka Mongols (Chalchové)

b) Durbet Mongols (Dörvöti)

c) Dariganga Mongols

d) Turvins (Tuvinci)

5. Co je Velký lidový chural?

a) Lidové slavnosti s tradičními koňskými dostihy

b) Oficiální rezidence mongolského prezidenta

c) Mongolský parlament

d) Mongolský národní den, kdy se obyvatelé scházejí na jednom místě

6. Nejslavnějším Mongolem a uznávanou osobností i v současném Mongolsku je Čingischán (také Džingischán), který se stal prvním Velkým chánem Mongolů a sjednotitelem mongolských kočovných kmenů. Jeho skutečné jméno bylo Temüdžin, co ale znamená označení Čingischán?

a) Velký vůdce

b) Světový vladař

c) Božský král

d) Hrozný král

7. Jaký je mongolský národní sport?

a) závody pískomilů mongolských

b) lov v tisícihlavých stádech gazel dzerenů

c) fotbal

d) sumo (wrestling)

8. Obchodní jednání se úspěšně vyvíjejí a od mongolského obchodního partnera obdržíte na závěr dárek. Jak tento dárek budete přijímat?

a) Levou rukou a pravou vašemu partnerovi stisknete

b) Pravou rukou

c) Oběma rukama

d) Pravou rukou s vyhrnutými rukávy

9. S Mongolskými partnery se již znáte delší dobu a po obligátních otázkách na to, například jaká byla cesta, se začíná hovořit o dalších tématech. O čem byste však raději neměli hovořit?

a) o kvalitě mongolské vodky

b) zavtipkovat o možném defektu auta

c) o Čingischánovi

d) o nemoci

Správné odpovědi

1b) Mongolsko získalo omezenou autonomii na Číně v roce 1911, o osm let později bylo Čínou znovu obsazeno. Po rozšíření ruské občanské války na východ a díky hnutí pod vedením Dogsomyna Bodooa nebo Horloogiyna Dandzana se čínské jednotky stáhly zpět v roce 1921. Země však slaví nezávislost 11. července, kdy byla deklarována nezávislost na Číně. Vnitřní a Vnější Mongolsko vyhlásilo nezávislost na Číně v roce 1911, avšak alespoň vnitřní nezávislosti na Číně dosáhlo pouze Vnější Mongolsko, a to za podpory Ruska. Roku 1919 bylo Vnější Mongolsko opět obsazeno Čínou, po rozšíření ruské občanské války na východ a díky hnutí pod vedením Dogsomyna Bodooa nebo Horloogiyna Dandzana se čínské jednotky stáhly zpět. Nezávislé Mongolsko bylo vyhlášeno 11. června 1921. Čínská lidová republika uznala nezávislost této části Mongolska až 6. října 1949, po referendu.

2c) Mongolskou peněžní jednotkou je Togrok (tugrik), který se dělí na 100 mungů. Počátkem června 2009 byl kurz 100 Kč za 1,337 tugriku. Kip je měna v Laosu, dong ve Vietnamu a won v Jižní Koreji.

3d) Všechna náboženství byla v průběhu komunistické vlády potlačována. Přesto se 96 procent obyvatelstva kloní k tibetskému buddhismu, většina ostatních obyvatel vyznává islám.

4a) Mongolové tvoří 85 procent populace a v ní z 90 procent převládá etnická skupina Chalchů. Jejich jméno údajně vzniklo od slova chalch - štít, podle jiné teorie je jméno ovozeno od Chalchyn-golu, řeky ve východním Mongolsku, kde sídlili. Většina Chalchů žije nyní na východě a ve středu Mongolska a jejich nářečí je základem dnešní spisovné mongolštiny. Další etnickou skupinou jsou Dörvöti, kteří jsou jedním ze čtyř velkých kmenů, tvořících kmenový svaz západomongolských Ojratů. Jsou blízcí příbuzní Kalmyků. V Mongolsku žijí i další etnika, například Kazaši či Tuvinci, nazývaní Catáni (sobí lidé, podle pasteveckého chovu sobů), většina z nich vyznává lámaismus nebo tradiční šamanismus.

5c) Od roku 1990 je Mongolsko parlamentní republikou a místní parlament se nazývá Velký lidový chural.

6b) V roce 1206 byl Temüdžin jmenován vůdci mongolských kmenů na Velkém mongolském sněmu (Kurultaj) jmenován Čingischánem, v překladu velkým (světovým) vladařem a stal se prvním Velkým chánem všech Mongolů (Cha-Khan).

7d) Sumo (wrestling) je v Mongolsku národním sportem, který zaznamenává úspěchy i v Japonsku. Věhlas si v posledních letech vysloužil mongolský silák Asašórjú, který obtížně hledal přemožitele.

8c, b) Pokud přijímáte dárek, doporučuje se převzít jej také oběma rukama, případně pravou rukou. V mongolské kultuře je pravá ruka ta dobrá. Dárky se také předávají zpravidla oběma rukama. Pokud vám bude nabídnut šálek kumisu, přijímejte ho také oběma rukama. Pokud máte ovšem vyhrnuté rukávy, mezi Mongoly je to považováno za výzvu k pěstnímu souboji.

9b, c) Hovořit o nepříjemných věcech jako jsou nemoc, smrt, neštěstí vnímají Mongolové jako neblahé znamení. Není vhodné dělat si také legraci z možném defektu auta či letadla. Mongolové tyto výroky vnímají jako projev strachu. Jedno přísloví tvrdí: "Když máš z něčeho strach, nedělej to. A pokud už něco děláš, pak nesmíš mít žádný strach".