Světové hospodářství, které se potýká s nejhorší recesí za posledních 70 let, se v příštím roce odrazí nahoru svižněji, než se dosud předpokládalo.

Podle nové předpovědi, kterou včera zveřejnil Mezinárodní měnový fond, globální ekonomika po letošním poklesu o 1,4 procenta v roce 2010 stoupne o 2,5 procenta.

Povzbudivá zpráva se týká i Česka. Region střední Evropy má podle MMF po letošním pětiprocentním propadu vyrůst o jedno procento.

Dobrou zprávou pro českou ekonomiku, která je ze tří čtvrtin závislá na vývozu, je i vývoj v sousedním Německu: tamní průmysl v květnu ve srovnání s předchozím měsícem nečekaně zvýšil výrobu o 3,7 procenta. Současně již třetí měsíc po sobě zesílil příliv objednávek pro německé firmy, které se mnohdy neobejdou bez dodávek z Česka.

To, že sousední ekonomika začíná zvolna pookřívat, už tuzemské firmy zaznamenaly. "Vývoz se zlepšil, ale pořád není tam, kde loni. Pomáhá nám německé šrotovné. Bez něj by podle nás 70 procent firem, které dodávají německým automobilkám, zkrachovalo," říká Pavel Juříček, šéf firmy Brano Group. Oživení v Německu na objemech přepravovaného zboží vnímá také Tomáš Holomoucký, ředitel pobočky logistické firmy DB Schenker. Také podle něj je to důsledek šrotovného. "Obáváme se ale, že jde jen o krátkodobou změnu a zase se to vrátí," podotýká.

Německá vláda včera rozhodla, že na šrotovné už další peníze dávat nebude. Celkem za něj utratila šest a půl miliardy eur.

Vlády po celém světě na povzbuzení poptávky dosud vynaložily přes dva biliony dolarů. Prezident USA Barack Obama na summitu G8 v Itálii vyzval, aby vyspělé země pumpovaly do ekonomik další miliardy. Jinak podle něj hrozí, že se příznivý trend zvrátí. Obamovi nejvíce oponuje spolková kancléřka Angela Merkelová. Podle ní už nemá smysl dál šlapat na plyn, výdaje se musí naopak brzdit, jinak rozpočtové schodky přerostou vládám přes hlavu.


2009
-5% letos přijde hlubší pád
Střední Evropu čeká podle aktuální prognózy MMF hlubší propad než země eurozóny i USA.

2010
+1% za rok rychlejší oživení
Zatímco eurozóna zůstane podle MMF příští rok v minusu, střední Evropa se bude už zotavovat.



Cesta z trosek
Pro summit G8, který má pomoci vybřednout z krize, vybral italský premiér Silvio Berlusconi příhodné místo - zemětřesením zničené město L´Aguilla.
foto: reuters