Americký prezident Barack Obama, který na závěr svého asijského turné přiletěl do Soulu, včera varoval vlády Severní Koreje a Íránu, že mezinárodní společenství nebude už dále nečinně pokračovat v bezvýsledných jednáních a rozhovorech o jaderných programech obou zemí, aniž by vidělo konkrétní výsledky.

Nabídky těmto zemím mají časovou omezenost a poté budou přijata nová sankční opatření. Obama to prohlásil po jednání s jihokorejským prezidentem I Mjong-bakem.

"Jednání s našimi partnery o důsledcích íránského rozhodnutí neodpovědět na naši férovou nabídku v jaderné otázce už jsem zahájil," řekl Obama podle agentury Reuters. Washington a jeho spojenci zváží soubor dalších kroků, které Íránu dají "jasné poselství", že věc je míněna vážně, dodal.

Írán nedávno odmítl odesílat svůj slabě obohacený uran k dalšímu zpracování do zahraničí výměnou za hotové jaderné palivo pro svůj výzkumný reaktor.

Spojené státy chtějí 8. prosince vyslat do Pchjongjangu zvláštního pověřence Stephena Boswortha, aby vedl přímá jednání se severokorejským režimem. Ta by měla napomoci obnovit šestistranná jednání o jaderném programu KLDR, která Pchjongjang v dubnu přerušil. Jednání se vedle USA a KLDR účastní Čína, Rusko, Japonsko a Jižní Korea. Cílem rozhovorů je přimět Severní Koreu ukončit jaderný program směřující k výrobě atomových bomb za ekonomickou pomoc a potraviny pro obyvatelstvo.

Obamovi se v Soulu dostalo po příletu velkolepého uvítání. "Toto byla nejnádhernější uvítací ceremonie pro státní návštěvu, jaká se mě kdy týkala," prohlásil Obama.