Izrael zaplatí deset milionů dolarů (asi 183 milionů korun) Spojeným národům za škody způsobené při ofenzivě proti pásmu Gazy v objektech OSN. Oznámil to včera server BBC s tím, že jde o první finanční vyrovnání za konflikt, v němž na přelomu let 2008 a 2009 zemřelo na 1400 Palestinců.

Izrael stále trvá na tom, že jeho vojáci nemířili na objekty OSN, nýbrž na palestinské radikály, kteří z těchto budov nebo jejich blízkosti útočili. Jedná se o skladiště, školy a kanceláře a také o zničená auta.

O kompenzaci se vyjednávalo několik měsíců. Vyšetřovatelé OSN loni dospěli k závěru, že izraelští vojáci nedodrželi pravidlo neútočení na objekty Spojených národů. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun původně chtěl na Izraeli víc než 11 milionů dolarů odškodného.

Izraelští představitelé se domnívají, že dohoda o kompenzaci má být chápána jako izraelské gesto dobré vůle.

Boje v pásmu Gazy trvaly tři týdny. Podle OSN při nich bylo zničeno nebo poškozeno na 50 tisíc bytů, 800 průmyslových objektů, 200 škol, 39 mešit a dva kostely.

Izrael byl za ofenzivu všeobecně kritizován. Loňská zpráva pro Radu OSN pro lidská práva konstatuje, že se za bojů dopustily válečných zločinů obě strany, ale je kritičtější vůči Izraeli. Ten ji odmítá, protože tuto vojenskou operaci hodnotí jako legitimní obranu proti palestinské raketové palbě.

Někteří izraelští politici pocítili důsledky zprávy na vlastní kůži, protože jim v cizině hrozilo zatčení za spáchání válečných zločinů. Mnozí proto své zahraniční cesty raději zrušili.