Ministerstvo dopravy zatím nemá jasno, zda bude potřeba na dodávku elektronických vinět vypsat veřejnou soutěž. Pokud se ukáže, že ano, bude nutné zavedení vinět odložit o rok na leden 2012. Uvedl to ministr dopravy Gustav Slamečka.

Elektronické krabičky by měly nahradit od příštího ledna v osobních vozech nalepovací dálniční známky. "Pokud by se stalo, že by se to nestačilo vysoutěžit, tak to není zásadní problém. My jsme se se státní tiskárnou cenin dohodli, že posuneme termíny případné objednávky známek," uvedl Slamečka.

Zároveň by ale musel on či jeho nástupce žádat poslance o roční odklad platnosti zákona. Slamečka v této souvislosti teoreticky připustil, že příští rok by se na dálnicích neplatilo vůbec. Nalepovací známky totiž už v zákonu neexistují. Kdyby se propásla lhůta pro výrobu papírových kuponů a šlo se do parlamentu až na podzim, tak by se rok jezdilo v podstatě zdarma," řekl ministr. Vzápětí však dodal, že "takové nebezpečí ve skutečnosti nehrozí".

Druhou možností je, že viněty a další nutné součásti dodá společnost Kapsch, která postavila a obhospodařuje na dálnicích mýtný systém. V takovém případě by se zavedení vinět od příštího roku podle Slamečky stihlo. Právníci MD proto nyní zkoumají, zda lze zadat zakázku přímo firmě Kapsch v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění.

To se využívá například v případech, kdy by vstup konkurence mohl ohrozit originální know-how a technologie nějaké firmy. Viněty totiž budou fungovat v mýtném systému Kapsch. V případě, že se právníci přikloní k řízení bez uveřejnění, chce si Slamečka nechat jejich názor odsouhlasit Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.