Chuť Čechů dlouhodobě se zadlužit je stále velmi nízká. Přestože průměrné sazby hypoték v dubnu klesly na 5,29 procenta, což je více než dvouleté minimum, objem nových úvěrů se meziročně výrazně propadl. Podle ukazatele Hypoindex banky v dubnu na hypotékách půjčily 6,4 miliardy korun. Je to meziročně o 15,3 procenta méně.

"Po mírném oživení v březnu jsme doufali, že to nejhorší už máme za sebou. Teď nezbývá než věřit, že květen a červen snad přinesou lepší výsledky," řekl HN Jan Sadil, šéf Hypoteční banky, která je lídrem trhu.

Naopak Tomáš Halla, ředitel odboru úvěrů na bydlení České spořitelny, vidí zvrat na trhu až v delším časovém období.

"Za normální situace platí, že klíčovými faktory pro oživení poptávky je snižování úroků, zlevňování nemovitostí a důvěra lidí, že se jim povede lépe. Ty první dva faktory jsou sice už splněny, ale situace mnoha lidí se zhoršila a bojí se ztráty zaměstnání. Trh hypoték začne růst až se zlepší česká ekonomika," řekl HN Halla s tím, že dříve než ve druhé polovině roku změnu trendu nečeká.

Už v březnu v bankách zavládl mírný optimismus. Prvně od června 2009 lidem na hypotékách půjčily více než sedm miliard korun. Duben však naděje bankéřů zchladil, a to přesto, že jde tradičně o měsíc, který v hypotečních bankách patří k nejlepším. Právě jaro lidé nejčastěji využívají k nákupu nemovitostí.

Oživit trh nepomohla ani vlna snižování úroků, ke které se v březnu banky rozhoupaly. Průměrný úrok na všech fixacích v dubnu meziměsíčně klesl o 0,12 procentního bodu na 5,29 procenta.

Nejvíce se o to zasloužilo snížení úroků na pětiletých fixacích. Jde o úvěry, které si lidé berou nejčastěji, protože banky pětileté fixace podporují výhodnými sazbami. Snaží se tím připoutat klienty na delší dobu a zamezit tak větším odchodům ke konkurenci. Průměrný úrok na pětiletých fixacích se v dubnu meziměsíčně snížil o 10 bazických bodů na 5,28 procenta. Nejlevnější ale byly tříleté fixace, a to za úrok 5,27 procenta. Sazby u jednoletých fixací se naopak zvýšily na 5,53 procenta.

Špatný dubnový výsledek hypoték ale nemusí nutně znamenat, že stejně se vyvíjí i situace v prodeji bytů. Některé realitní kanceláře hlásí oživení obchodů.

"Od března zaznamenáváme zvýšený nárůst obchodů a květen je daleko lepší než předchozí dva měsíce," tvrdí Aleš Mazgaj, šéf realitní společnosti Century 21, která se zaměřuje hlavně na prodeje starších nemovitostí. Obdobně se podle společnosti Ekospol vyvíjí i prodeje v projektech zahájených v letošním prvním čtvrtletí. Z 64 bytů v projektu Nový Park Písnice je za tři měsíce prodáno již více než 73 procent bytů, z 90 bytů v projektu Panorama Kyje přesahuje předprodej hranici 66 procent. Jde však o takzvané předprodeje, kdy zájemci složí jen menší zálohu a na hypotečním trhu se tak tyto obchody projeví až později.

Více rozhýbat trh by podle makléřů pomohlo, kdyby banky uvolnily i podmínky úvěrů na celou hodnotu nemovitosti. Takzvané stoprocentní hypotéky jsou nejen asi o 1 procento dražší než ostatní hypotéky, banky také požadují, aby klientovi po zaplacení všech nutných výdajů a měsíční splátky zůstala z měsíčního příjmu částka rovnající se asi půlce měsíční splátky hypotéky. Podle Sadila však banky uvolnění nechystají, vyhýbají se tak růstu rizika nesplácených úvěrů.