Jak počasí ovlivňuje ceny komodit

 

42 %

O tolik vzrostla v červenci na Chicagské komoditní burze cena pšenice (u budoucích kontraktů dosáhla 6,80 dolaru za bušel). Jde o nejprudší měsíční zdražení od roku 1959.

206 eur

Na takovou cenu ze tunu se vyšplhala cena potravinářské pšenice na burze v Paříži. Během července tam zdražila o 34 %.

4500 kč

Tolik by mohla v tuzemsku stát tuna potravinářské pšenice. Ve srovnání s cenou po loňské sklizni by to bylo zhruba o polovinu více.

Důvody

Katastrofální sucho v Rusku. To tvoří spolu s Ukrajinou a Kazachstánem mohutný agrární "blok" vyvážející nejvíce pšenice na světě, kolem 35 milionů tun ročně. Letos to nejspíš bude sotva polovina. Druhé ve vývozu jsou USA s 24 miliony tun.

Nižší sklizeň v západní Evropě způsobená nedostatkem srážek zejména ve Francii, Německu a Británii. Poptávka po potravinářské pšenici v EU přitom dále roste.

 

Katastrofální sucho v Rusku, které zničilo úrodu na jedenácti milionech hektarů, se projeví i v Česku. Potravinářská pšenice by zde mohla zdražit na 4500 korun za tunu, tedy o polovinu více ve srovnání s loňskem. A obchodníci už počítají s tím, že pravděpodobně vznikne tlak na cenu pečiva.

Sucho v centrálních a jižních oblastech, nejhorší za posledních 130 let, již nyní žene vzhůru cenu pšenice, která na Chicagské komoditní burze podražila během července o více než třetinu. Podobně také v Paříži, kde nyní tuna v přepočtu přijde na 5200 korun.

"Zhruba třetinový vzestup cen v Evropě jsme naposledy zaznamenali v srpnu roku 1973," říká na serveru Newsru.ru Andrej Sizov, analytik firmy SovEcon. Podle něj za to jednoznačně může letošní pohroma na ruských obilných lánech.

Vývoz spadne až o polovinu

Ruská sklizeň pšenice letos klesne až o čtvrtinu na 47 - 50 milionů tun. "Suchem postižené Rusko a další země bývalého SSSR budou muset výrazně omezit export. Tento blok je s 35 miliony tun největším vývozcem pšenice na světě," říká Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum.

Ruští experti uvádějí, že vývoz pšenice letos ve srovnání s loňským rokem klesne o polovinu na 9,5 milionu tun. "V takovém případě se musíme připravit na další růst cen," upozorňuje Sudakshina Unnikrishnanová z banky Barclays.

Obchodníci zatím nezdražují

Pokud Rusko omezí vývoz, pak se slabší nabídka nutně promítne do vyšší ceny. Pocítí to i Česko. Prezident zdejší Agrární komory Jan Veleba o tom nepochybuje. Tvrdí, že pšenice může zdražit až o 50 procent oproti ceně kolem tří tisíc korun za tunu po loňské sklizni.

Veleba předpokládá, že vznikne tlak na zdražení pečiva. Ale jeho ceny nemusí jít příliš vzhůru, neboť cena obilí se na výsledné ceně pečiva podílí jen zčásti. Také šéf Potravinářské komory Miroslav Toman je toho názoru, že kvůli neúrodě ve východní Evropě mohou jít ceny obilí nahoru i v Česku. "Dosud byla cena pšenice extrémně nízko, a proto si zotavení zaslouží," soudí Toman. Podle něj je předčasné mluvit o zdražení pečiva.

Signály o zdražení obilí už zaregistroval Penam ze skupiny Agrofert, domácí pekárenská dvojka. "Zatím jsem nejvyšší cenu za tunu pšenice zaznamenal kolem 3700 korun," uvádí ředitel Penamu Jaroslav Kurčík. Suroviny se podle něj podílejí na ceně pečiva ze 40 procent. "Ještě jsme ale nedělali žádné propočty, o kolik bychom museli případně zdražovat pečivo. Navíc konkurence v oboru je silná, velký růst cen nedovolí," říká Kurčík.

Obchodníci se zatím na zdražování pečiva nechystají. "Stále platí, že o ceně rozhoduje zákazník, a tak nemůžeme případné zdražení obilí automaticky promítat do obchodních cen," vysvětluje ředitel sítě Globus Petr Vyhnálek.

Ceny vybraných agrárních komodit