Z otavení světového hospodářství je stále nejisté a rozdíly v něm se prohlubují. Vlády za dané situace objevily novou "zbraň", která by měla pomoci dosáhnout kýženého zotavení. Řeč je o levné měně podporující vývoz. Je to jedno z klíčových a zároveň delikátních témat, která budou dominovat na víkendovém zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky.

"Světový finanční systém znovu ohrožuje měnová válka," konstatuje šéf měnového fondu Dominique-Strauss Kahn. Ale jiní ekonomové ještě doufají, že půjde jenom o "dočasnou přestřelku".

Bojovně jsou naladěny především velké rozvojové země poukazující na to, že americký dolar na rozvíjejících se trzích (emerging markets) letos oslabil vůči dvaceti měnám. Výrobky z USA jsou tak na zahraničních trzích levnější, a tudíž se lépe prodávají.

Více vyvážet, zlepšovat obchodní bilanci a doplňovat devizové rezervy ovšem chtějí i rozvojové země. "Nemůžeme si dovolit, aby se naše ekonomiky ocitly v nerovnováze, zatímco jiné se budou hojit na náš účet," tlumočil jejich názor před zasedáním MMF Henrique Meirelles, prezident brazilské centrální banky.

Čína chce stabilní jüan


Napětí ve světové měnové politice výrazně stouplo poté, kdy Japonsko koncem září poprvé po šesti letech zasáhlo proti silnému jenu, jehož kurz vůči dolaru letos zhodnotil zhruba o 12 procent.

Poté následovaly centrální banky v Jižní Koreji, na Tchaj-wanu, v Brazílii a také ve Švýcarsku. S jediným cílem - kursovou zbraní pomoci vývozcům.

Těm významně pomáhá Čína, jejíž jüan je podle západních odhadů podhodnocen o 20 až 40 procent. Čína i její asijští sousedé by se měla postarat o "přiměřené zhodnocení" svých měn, doporučuje měnový fond. Tím by se podle něj pozvedla kupní síla těchto ekonomik a jejich růst by se více opíral nikoli o vývoz, nýbrž domácí spotřebu. A o to Západu jde.

Na posílení jüanu tlačí zejména Spojené státy. Argumentují, že hlavně kvůli slabému jüanu se jejich obchod s ČLR ocitl ve schodku, který se v posledních třech letech pohybuje kolem 250 miliard dolarů ročně.

Americkou snahu o posílení jüanu nejvíce podporuje Kanada. Na Čínu tlačí také Evropská unie, pro kterou je Čína druhým největším obchodním partnerem, hned po USA. "Jüan je podhodnocený, ale nezdá se, že by se Peking podvolil vnějšímu nátlaku," míní obchodní komisař Bruselu Karel De Gucht.

Rozvojové země, včetně těch nově industrializovaných, se staví k Číně jinak. Brazílie, Jižní Korea a Indie daly na srozuměnou, že nechtějí čínského draka zbytečně dráždit, neboť je to jejich klíčový obchodní partner.

Čínský premiér Wen Ťia-pao ve středu v Bruselu vyzval Evropskou unii, aby přestala tlačit na zhodnocení jüanu. Jeho kurz by se měl uvolňovat jen zvolna. "Pokud by naše měna posílila o dvacet, čtyřicet procent, jak nás někteří vyzývají, museli bychom zavřít četné továrny a v zemi by propukl chaos," argumentuje Wen.

Brazílie chce mezi velmoci


Srazit kurz své měny je odhodlána Brazílie, největší jihoamerická ekonomika, která se chce v příštím desetiletí propracovat mezi hlavní hospodářské mocnosti světa. Její real od konce roku 2008 do současnosti vůči dolaru posílil o 38 procenta. Více stoupl kurz jenom dvou měn - australského dolaru a jihoafrického randu, podotýká agentura Bloomberg.

Brazilská centrální banka nyní drží svoji klíčovou sazbu hodně vysoko - na 10,75 procenta. Není proto divu, že real přitahuje krátkodobý spekulativní kapitál, jehož příliv dále tlačí na zhodnocování této měny.

Vláda v Brazílii se tomu snaží čelit tím, že dvojnásobně zvýšila daň pro zahraniční investory nakupující brazilské dluhopisy. Nyní musejí odvádět čtyřprocentní daň z hodnoty transakce. Ale na real to skoro nezapůsobilo. "Není divu, když do pevně úročených papírů během ledna - srpna v Brazílii směřovalo jenom 27 procent kapitálového přílivu," poznamenává v komentáři britská banka HSBC.

Státy, jejichž měny zhodnocují hlavně pod tlakem horkých peněz přitékajících ze zahraničí, se brání standardními nástroji. Jejich centrální banky pravidelně vrhají na trh dolary.

"Ale příliv horkých peněz na rozvíjející se trhy bude pokračovat. Předpoklady pro to vytvářejí vyspělé země svojí restriktivní rozpočtovou a velice volnou měnovou politikou," míní Joyce Changová, sledující rozvíjející se trhy v bance JPMorgan.


4 bil.


Výše transakcí

Téměř taková suma v amerických dolarech se denně "otočí" na světových měnových trzích, uvádí poslední zpráva Banky pro mezinárodní platby v Basileji. Je to zhruba o pětinu více než před třemi lety. Transakce, kde figuruje tandem dolar - euro, představují kolem 1,1 bilionu dolarů.

Čínský vliv

Čína během uplynulých tří let zdvojnásobila své devizové rezervy na 2,5 bilionu dolarů. Pokud by tento trend pokračoval, bude mít takovou sílu, že by "rozpouštěním" těchto rezerv mohla určovat kotace hlavních světových měn.

Zásahy centrálních bank

Proti posilování národních měn v posledních týdnech zasáhly centrální banky nejenom v Japonsku, ale například v Jižní Koreji, Malajsii, na Tchaj-wanu, Brazílii, Peru a Kolumbii.

Pochybný efekt

Souboj měn je podle šéfa MMF Dominiqua-Strausse Kahna nesmyslný. Pokusí-li se určité země povzbudit vývoz devalvací své měny, mohou jejich partneři odpovědět stejným způsobem.