V rubrice DOPISY A E-MAILY uveřejňujeme reakce, které vyjadřují názor čtenářů. Adresa: dopisy.hn@economia.cz

Monet, Warhol, odbornost a upomínkové předměty


K reakci Milana Knížáka, která se nejlépe komentuje sama, čtyři, snad konstruktivní poznámky z autorovy zlovolné ponorky:

1. Národní galerie tu není pro skupinu odborníků, kteří žijí ze sebeukájení z dobře vykonané práce a pocitu světovosti, nýbrž pro lidi, kteří chtějí umění prožít, něco se dozvědět a sdílet to s ostatními. Ve Veletržním paláci, v jeho podivné atmosféře, se to naplňuje dost těžko.

2. I neodborník či zaujatý laik bez diplomu na umění má ve veřejném prostoru nárok na názor a postoj. Milan Knížák, ačkoliv laik, komentuje politické dění, architektonické záměry a spoustu dalších věcí. Považuje-li ředitel galerie kritický názor návštěvníka za zlovolný útok na sebe a svou instituci a hned nasazuje tradiční agresivní obranné mechanismy, pak zřejmě není něco v pořádku se sebevědomím instituce nebo jejího vedení.

3. Výstava Monet - Warhol je postavena výhradně na tom, že zde visí několik slavných jmen. Z toho si mají lidé, kteří dnes volně cestují a vidí stejně velká jména v mnohem zajímavějších souvislostech na výstavách v Evropě i v USA, sednout na zadek? Žádný jiný vysvětlující či interpretační spojovník, který by měl návštěvník při vstupu do sálu k dispozici, neexistuje, kromě citované linie dějin umění, kterou umí namalovat každý gymnazista a nemusí být trénovaným odborníkem. NG, přeplněná odborníky, nedala v tomto směru davu laiků nic navíc.

4. Prostředí galerie je stejně důležité jako kvalita vystaveného díla. Nebo se po dvaceti letech života ve svobodné a velmi bohaté zemi budeme nadšeně radovat z toho, že tu vidíme Warhola nebo Miróa, a přitom přehlížet celkové nevstřícné a potemnělé prostředí galerie? K tomu, aby lidé chodili do galerií, aby se tam vraceli, potřebují také vědět, že jim tam bude dobře, že dostanou kultivovaný servis, že si je galerie bude hýčkat, zvláště když vyrážejí s dětmi, které dusivost prostředí vycítí často lépe než dospělí. Ale to asi není relevantní, neboť nejsou odborníky, a jsou povrchní: zajímají je upomínkové předměty a hračky více než odborně posouzená kvalita uměleckých děl.

Petr Fischer

Ceny elektřiny a ČEZ


Úsilí vlády motivované snahou zamezit výraznému nárůstu cen elektrické energie lze jistě kvitovat s povděkem. Nicméně nabízí se mnoho dalších otázek. Například: Proč je vůbec cena elektrické energie i před jejím případným zdražením tak vysoká? Proč se cena elektrické energie v EU snižuje, a u nás nikoli? Nezneužívá stát jako majoritní vlastník společnosti ČEZ jejího monopolního postavení? Nebylo by záhodno, aby se celou záležitostí zabýval antimonopolní úřad? Nebo snad je pro něj posouzení této otázky tabu?

Josef Kouba, Praha