Velice nezvyklý a ostrý postup použije proti stavební firmě Skanska ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Na místech deseti staveb silnic a dálnic, které se opravují a stavěla je Skanska, nechá ministr vyvěsit tabule, které řidičům sdělí, že tam firma odvedla nekvalitní práci.

"Tyto opravované úseky vybavuji cedulí, že je musí Ředitelství silnic a dálnic opravit, i informací o tom, kdo je stavěl," řekl ministr ve včerejší debatě Otázky Václava Moravce v České televizi. "Skanska má na našem ministerstvu tři nej-: Nabídla nám nejmenší slevy, je to největší dodavatel a máme u ní největší reklamace, a to teď ve výši takřka jedné miliardy korun," doplnil Bárta.

Skanska na Bártovo vyjádření reagovala prohlášením, ve kterém jeho kritiku odmítla. "Nerozumíme slovům pana ministra o množství reklamací a netušíme, z jakých faktů ve svém vyjádření čerpal. Spekulace jím vyslovené jsou neopodstatněné a nelogické a hraničí s poškozováním dobrého jména naší firmy i celého stavebního oboru," uvedla Lucie Nováková, mluvčí firmy. Podle Novákové postupuje Skanska v každém smluvním vztahu podle uzavřených podmínek a reklamace odstraňuje v rámci reklamačního řízení na svůj účet.

K tvrdému postupu proti společnosti Skanska přiměl ministra údajně její nevstřícný přístup ke zjištěným nedostatkům. "Nechtějí s námi příliš kooperovat, proto hned v pondělí využijí naši právníci všech nástrojů ke zvýšení tlaku na Skansku," řekl Bárta podle ČTK. Skanska přitom i do budoucna zůstane nadále díky uzavřeným smlouvám největším dodavatelem státu v segmentu dopravních staveb. "Cílem těchto kroků je mít větší kontrolu i nad kvalitou budoucích projektů," uvedl Bárta.

K závadám, jež ministr v televizi uvedl, patří například zvlnění na části dálnice D11, závažné vady na D47, sesuv půdy na svahu u D47 u Bílovce, nekvalitní most na městském okruhu v Brně nebo nekvalitní svodidla na některých úsecích dálnic. Svodidlům podle MD chybí povinný atest. Skanska podle ČTK chybu již dříve odmítla s tím, že je jasně schopna doložit certifikáty na každý metr svodidel.

Postup Bárty z pozice zadavatele je velice netradiční a může přinést firmě Skanska nepříjemné důsledky. "Nic podobného nepamatuji, vyvěšení cedulí vyvolá diskuse a firmě zhorší její obraz na veřejnosti," řekl HN Martin Charvát z reklamní agentury Konektor. Podle Charváta může jít zároveň o šikovný tah ministra Bárty, jak se pozitivně zviditelnit na veřejnosti.

Bárta

VÍT BÁRTA
Ministr dopravy tlačí na firmu Skanska.
FOTO: HN - RENÉ VOLFÍK