Odbory v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto nevylučují stávku za vyšší mzdy. A to i přesto, že vedení firmy navýšilo svou nabídku růstu tarifů o 0,5 procentního bodu na 3,5 procenta. To ale odboráři považují za nedostatečné a podle včerejšího vydání týdeníku Škodovácký odborář s blížícím se koncem vyjednávání o nové kolektivní smlouvě stále více uvažují o možnosti stávky. Vyjádření automobilky se získat nepodařilo.

Nynější mzdová dohoda platí do konce března, poslední vyjednávací kolo v řádném termínu se bude konat 30. března. Podniková rada se ve středu zabývala tím, jak se zachovat, pokud se odborářům nepodaří dohodnout dobrý výsledek. "Musí se pak do toho zapojit dělníci i technici a všichni si musí uvědomit, že budeme bojovat třeba i jen za desetiny procenta do tarifu," uvedl šéf odborářů Jaroslav Povšík. Ke stávce jsou již podle týdeníku z velké části připraveny lakovny a svařovny, hutě, Partscentrum, velká část techniků v Česaně i řada dalších pro firmu velmi důležitých provozů. Pro stávku jsou také pobočné závody. Zaměstnance údajně silně motivují zprávy o bonusech z různých automobilek mateřského koncernu Volkswagen.

Odboráři již dříve zveřejnili, že požadují růst tarifů o sedm procent. V loňském roce se obě strany dohodly na růstu tarifních mezd o 2,7 procenta. V automobilce pracovalo k 1. lednu 23 558 kmenových zaměstnanců. Průměrná mzda tarifních zaměstnanců byla loni 32 tisíc korun, průměrný dělnický plat činil 28 200 korun.