Pivovar Chotěboř uvařil v letošním prvním pololetí 8770 hektolitrů piva, což je meziročně o 21 procent víc. A růst pokračuje - jen v červenci prodal rekordních 2452 hektolitrů piva a s produkcí nad 2000 hektolitrů počítá i v srpnu. Pivovar vznikl teprve před čtyřmi lety na zelené louce a hned od počátků je spojen se sládkem a místním rodákem Oldřichem Zárubou (na snímku). Pivovar tehdy vznikl jako projekt havlíčkobrodské montážní firmy Ross Holding. A její spolumajitel Roman Strych se zřejmě nemýlil, když investici do pivovaru označil za "dobrý byznys". Kvůli rostoucí produkci Ross Holding v loňském a letošním roce nechal rozšířit výrobní zázemí, a nyní tak může pivovar ročně uvařit až 25 tisíc hektolitrů piva. Původní kapacita přitom nebyla ani poloviční. Zvyšování výstavu se promítá do tržeb podniku. V letošním prvním pololetí meziročně stouply o 29 procent na 19,9 milionu korun.

"Rekordní prodeje jsou ovlivněny nejen slunečným počasím, ale i nárůstem počtu našich zákazníků. Pivovar neustále rozšiřuje svou distribuci i do dalších regionů," říká k výsledkům mluvčí pivovaru Zdena Stryková. Část piva Chotěboř se už vozí i za hranice; nejvíc na Slovensko, ale také do Švédska a Polska. V srpnu poslal pivovar první zásilku na Ukrajinu.

Chotěboř je první regionální průmyslový pivovar, který vznikl v Česku po roce 1989. Za minulý rok výstav překročil 16 000 hektolitrů. I přes krátkou existenci získal už dvakrát titul Pivovar roku, který uděluje Sdružení přátel piva. Poprvé hned druhý rok svého fungování a podruhé loni.

FOTO: ARCHIV HN