Své otázky týkající se problémů v práci směřujte na poradna@economia.cz.  

Kouč: berte jen toho nejlepšího, psycholog: je to "práce" navíc

Monika Bartoníčková, odborný asistent na katedře managementu MUVS při ČVUT říká: "Dobré neformální vztahy mohou práci výrazně usnadnit, ale pochopitelně to funguje i opačně. Zaměstnávání přátel, příbuzných a partnerů do firmy přináší silné neformální vztahy - a to s sebou pochopitelně nese i větší riziko, kterého se zřejmě obáváte. Proto také mají některé firmy striktně zakotveno, že zaměstnávání příbuzných je nepřípustné.

Na druhou stranu ale existuje mnoho rodinných firem, které jsou právě díky tomu velmi úspěšné. Možná by bylo vhodné, abyste si se svým společníkem nejprve udělali jasno, jaká pravidla budou platit ve vaší firmě. Pokuste se určit, co je pro vás z hlediska řízení lidí důležité a jakou budete v této oblasti razit strategii. Je nutné, abyste se na tom dohodli společně a dali si konkrétní kritéria, podle kterých se budete rozhodovat. Sdělte společníkovi svoje obavy a pokuste se s ním situaci rozebrat z obou vašich úhlů pohledu.

Doporučuji vám začít u toho, na čem se oba jistě shodnete - u prosperity vaší firmy. Váš nový zaměstnanec ji má pomoci zvyšovat a máte právo na to, abyste si mezi kandidáty vybrali toho nejlepšího. Ať již nakonec vaše volba bude jakákoliv, měli byste plně využít zkušební dobu - to je jediné období, kdy lze chybu při výběru bez velkých komplikací napravit.

Psycholog: je to "práce" navíc

Psycholog David Heider z konzultantské společnosti Assessment Systems odpovídá: "Pracovat s někým, s kým máme také osobní vztah, je potenciálním rizikem. Neznamená to ale, že je to nemožné. Klade to však zvýšené nároky na všechny přímé aktéry i jejich pracovní kolegy. Oba světy je totiž nutné důsledně oddělovat, což je v každodenní praxi určitě "práce" navíc.

Z vašeho dotazu mi není jasné, zda si spolupráci s přítelkyní svého kolegy nepřejete v žádném případě, nebo jste ochoten spolupráci za určitých podmínek připustit a pak jste spíše zvědavý na potenciální rizika, která by tento pracovní vztah mohl přinést.

V prvním případě bych doporučil, abyste své rozhodnutí kolegovi tlumočil zcela otevřeně s tím, že upřímně popíšete rizika, která v zaměstnání přítelkyně spatřujete. Zároveň jí však nabídněte jinou formu podpory. Můžete jí například pomoci sehnat práci jinde, spolupracovat externě a podobně.

Ve druhém případě bych doporučil udělat trojstranný, pokud možno písemný "kontrakt", který bude vaši budoucí spolupráci upravovat. Doporučuji v něm také přesně popsat chování a projevy, které by mohly vést ke zrušení tohoto pracovního vztahu. Pokud se na její spolupráci dohodnete, bude dobré také ohlídat, aby se v práci příliš nepotkávali a aby nepracovali ve vztahu podřízená-nadřízený.