Policisté fasují tužky, počítače si kupují sami

Být detektivem je pro mnohé dětský sen. Jenže vyplnit si ho a zároveň jít s dobou, se v Česku může pěkně prodražit. Policisté totiž fasují tužky, ale počítače ne. Pokud je chtějí, musí si je koupit. Za svoje.
"Dal jsem za ojetý stroj před pár lety pět tisíc. Kdybych si ho sám nekoupil, psal bych stále na starém psacím stroji," přiznává olomoucký kriminalista. Svoje počítače si tady kupují i ostatní. A to je rok 2004! "Když přijdu na úřady a vidím sekretářky, které hledí na ploché obrazovky," kroutí hlavou muž, který si nepřeje být jmenován.
Není divu, vždyť za kritiku nebo jen vlastní názor policisté přicházejí o peníze, někdy i o hodnost. Naposled u středočeské dálniční policie. Když řekli, že výbava nových služebních vozů Ford Mondeo s koženými sedačkami a CD-přehrávači je zbytečná, šéfové jim snížili platy. A velitel oddělení byl degradován, když je odmítl potrestat.
A tak kriminalisté výslechy píší do počítačů, na které padla část jejich výplaty. A raději mlčí. Služební počítače má jen málokdo. O internetu na stole si mohou nechat zdát. "Kupujeme i papíry, mapy na zdi jsou také vlastně naše. Když odejdu z kanceláře, nikdo mi za stroj neručí. Je to přece soukromý majetek, který jsem tady nechal," připomíná.