Paroubek chce KSČM "vychovat" pro příští vládu


"Měl bych chuť je zatáhnout do systému naplno," říká šéf ČSSD
Do voleb zbývá poslední týden
Lenka Zlámalová, Jindřich Šídlo

Jiří Paroubek si chce z komunistů "vychovat" koaličního partnera.
Po letošních volbách s nimi ještě není ochoten ve společné vládě zasednout, po těch dalších už možná ano. Premiér v rozhovoru pro HN říká, že přivést KSČM do vlády je jeho dlouhodobý plán: "Měl bych chuť je zatáhnout do systému naplno."
Zkouškou možné spolupráce by podle představ premiéra mohl být způsob, jakým by se komunisté postavili k menšinové vládě ČSSD. Ta by se mohla stát jedním - a premiér stále opakuje, že nikoli jediným možným - řešením povolební situace.
"Komunisté to musí brát tak, že je to pro ně to menší zlo než jakákoli jiná vláda," říká Paroubek. "A oni to tak berou. Ukáže to i jejich potenciál do budoucna, jestli je možné s nimi za čtyři nebo osm let skutečně spolupracovat, jestli se změní v moderní levicovou stranu. Je třeba změnit pravolevé vlády na jasné vlády levice nebo pravice," dodává.
Předseda komunistů Vojtěch Filip tento týden HN řekl, jakou cenu by za podporu menšinové vlády žádal. Pokud by levice měla ve sněmovně po volbách většinu, chtějí stejné zastoupení i v mediálních radách, konsolidační agentuře či NKÚ. Paroubek nevylučuje, že jim tyto funkce nabídne. "V ČKA mělo být poměrné zastoupení už dávno," říká. U mediálních rad či kontrolního úřadu už by váhal. Do křesla šéfa sněmovny ale zatím komunistu nepustí. A tvrdí, že by nedělal ani programové ústupky.
Premiér ale nemá problém ani s kontroverzními kandidáty, které by komunisté navrhli. Například takovými, jako je bývalá šéfredaktorka stranického listu Haló noviny Miroslava Moučková, kterou levice před časem zvolila do Rady České tiskové kanceláře. "Není to vyloučeno, nevidím žádný rozdíl mezi ní a někým z ODS," říká Paroubek.
Zároveň zopakoval podmínky, které musí komunisté splnit, aby je v budoucnu k vládě přizval. Tedy: jasně odsoudit zločiny komunistického režimu, přihlásit se k orientaci na Evropskou unii a NATO, "fiskální kázni" a nedotknutelnosti majetkových poměrů. "Pokud na to komunisté kývnou, jsou pro mě stranou, která je konformní se systémem a mohu s nimi hovořit o spolupráci. Zatím tomu ale tak není," říká premiér, kterého teď čeká závěrečný týden kampaně.
Mimo jiné se v ní třikrát utká se šéfem ODS Mirkem Topolánkem; poprvé v neděli v České televizi.