Cenné historické dokumenty, fotografie, vzpomínky pamětníků i předměty získalo během uplynulého roku Občanské sdružení Památník Hartmanice, které v šumavském městečku zachránilo a opravilo zchátralou synagogu z roku 1883.

Před rokem se tam otevřela expozice o soužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě. Chvíli trvalo, než se sdružení podařilo zejména u německých pamětníků překonat počáteční obavy z neobjektivity a získat si důvěru. V poslední době ale sami pamětníci přicházejí, pátrají, přivádějí své známé a přinášejí materiály, řekla včera kurátorka expozice Tereza Brůchová.

Soužití Čechů, Němců a Židů nejen na Šumavě a v Českém lese se věnuje také konference, která včera v synagoze začala. Vyvrcholil tak výzkumný projekt o spolužití těchto národností v 18. a 19. století. Konference se koná na počest 1. výročí znovuotevření synagogy, řekl předseda sdružení Památník Hartmanice Michal Klíma. "Rádi bychom pokračovali ve zkoumání, budeme dál shánět peníze. Rádi bychom, kdyby například při synagoze vznikl archiv, aby sem mohli jezdit studenti a badatelé hledat informace," dodal.