Jednou z hlavních akcí března - měsíce internetu byla konference INSPO 2003 - Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami, která se zabývala otázkami uživatelů se zdravotním postižením. Internet je totiž pro ně nástrojem, který jim umožňuje zapojit se do práce překonávat jejich handicap, získávat přístup k informacím, komunikovat s ostatním světem, uplatnit vlastní schopnosti. Zúčastnilo se jí kolem 120 účastníků z celé republiky.
Práce s internetem není u nás pro uživatele se zdravotním postižením ničím výjimečným. Velmi dobrých výsledků dosáhla například Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých. Ta se snaží využívat informační technologie ke zmírnění informačního deficitu těžce zrakově postižených a k odstranění jejich bariér v komunikaci s okolím již desítku let. Podařilo se jí například vybudovat unikátní knihovnu digitalizovaných dokumentů Braillnet, kde zrakově postižení nacházejí přes internet ve vhodném formátu knihy a časopisy.
Systematičtějšímu vytváření internetových informačních zdrojů pro různé typy zdravotního postižení brání skutečnost, že většina dotačních a grantových titulů příliš nepočítá s internetem jako informačním médiem. Přesto vznikly i bez podpory státu zajímavé internetové projekty. Například stránky www.ticho.cz, které si vybudovaly rozsáhlou síť většinou neslyšících přispěvatelů, provozuje soukromá firma. První český server domácí a ošetřovatelské péče www.homohumanus.cz založili sourozenci Harrerovi poté, co se jejich sestra stala obětí těžké dopravní nehody.
Na dobrovolné bázi vzniká obsah serveru www.bezbarier.cz, který se snaží zpřístupnit informace o bezbariérovém přístupu do veřejných budov, zařízení a dalších objektů ve městech pro občany se sníženou mobilitou. Bez dotací a jen zásluhou dobrovolné práce vznikl známý rozcestník www.krizovatka.cz.
Další užitečné projekty se zrodily díky financování z více zdrojů, jako například informační systém www.infoposel.cz, internetová poradna www.internetporadna.cz, anebo server www.alfabet.cz, určený pro rodiče dětí se zdravotním postižením. České organizace se začínají učit využívat také prostředky z evropských projektů. Tak se zrodil například server www.dobromysl.cz, zaměřený na problematiku mentálního postižení.
Až dosud však chyběl informační servis, který by zastřešoval kompletně problematiku zdravotního postižení. Vytvoření takového portálu si vytkla za cíl již při svém vzniku Asociace informačních systémů pro osoby se specifickými potřebami (AISO). Jeho přípravy se mohlo ujmout BMI sdružení z pověření AISO a ve spolupráci s jejími členy díky příspěvku od CZ.NIC. Pilotní verze portálu www.Helpnet.cz byla představena účastníkům konference a zároveň jim byla nabídnuta spolupráce při jeho dotváření a následném provozu.
Za pomoci projektu Počítače proti bariérám, který zahájila Nadace Charty 77, se za šest let podařilo vybavit 298 domácností počítačovou technikou či počítačové učebny v pěti zařízeních pro zdravotně postižené, různé kursy práce s počítačem absolvovalo přes 900 lidí.
Počítač je pro osoby se zdravotním postižením nejen nejvhodnějším pracovním prostředkem, který jim umožňuje budovat svou vlastní pracovní kariéru, ale umožňuje i komunikaci s okolním světem a otevírá tak těmto lidem celou novou dimenzi života. Velkou bariérou při využívání internetu pro uživatele však představují pořizovací náklady na počítač a také poplatky za připojení na síť sítí.
Je dobře, že této problematice věnuje pozornost řada neziskových organizací, ale logický by byl také větší zájem i ze strany státních orgánů. Zdravotně postižení představují stále významnou část dlouhodobě nezaměstnaných. Ke konci února evidovaly úřady práce v České republice 69 022 občanů se změněnou pracovní schopností. Představují 12,8 procenta z celkového počtu nezaměstnaných. Přitom náklady na jednoho nezaměstnaného představují ročně desetitisíce korun. (jap)