TITULEK34: Stát prohrál, zaplatí miliardy firmě CME
Bývalý investor televize Nova, společnost CME Američana Ronalda Laudera, má po včerejšku jistotu, že dostane od českého státu odškodnění ve výši 354,9 miliónu dolarů, tedy přes deset miliard korun.
Právě tuto sumu přisoudila CME mezinárodní arbitráž kvůli televizi Nova. Včera soud ve Stockholmu odmítl odvolání českého státu. "Pro českou stranu skončily všechny možnosti, jak pokračovat v arbitráži," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Dodal, že jeho úřad již dal pokyn k uvolnění peněz, které byly dosud blokovány na vázaném účtu ve švédské pobočce Deutsche Bank, pro CME. O částku, kterou stát musí vyplatit bývalému investorovi Novy, se podle ministra Sobotky zvýší schodek státního rozpočtu pro letošní rok.
Díky výsledku arbitráže akcie CME výrazně zpevnily. Zatímco ve středu uzavřely na trhu Nasdaq na hodnotě 16,26 dolaru, včera po otevření burzy stouply až na 21,20 dolaru za akcii.
Vláda již nepočítá s možností, že by se peníze z prohrané arbitráže pokusila získat od PPF a MEF Holdingu, tedy vlastníků firmy CET 21 s licencí na Novu. "Právní analýza, kterou mám k dispozici, říká, že možnosti v tomto směru jsou nepatrné," řekl včera premiér Vladimír Špidla. "Neexistují prostředky, kterými přinutíte soukromou firmu, aby byl zaplacen dluh státu," uvedl ministr kultury Pavel Dostál.
Čelní představitelé vlády a ČSSD vyzvali PPF, aby se podílela na úhradě částky pro CME již v březnu, vzápětí po prohře v arbitráži, když ještě nebylo jasné, jak dopadne odvolání u švédského soudu.
Sobotka se dokonce jednou s manažery Novy sešel, ale ti požadavek státu odmítli. Ministr financí je přitom stále stejně jako premiér přesvědčen, že "morální vinu" na prohrané arbitráži má bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný.
Toho vlastníci CET 21 odvolali z funkce ve středu. Přední politici stran vládní koalice předpokládají, že se nyní mohou zlepšit vztahy mezi vládou a televizí Nova. Špidla na otázku, zda ustane tlak na Novu, kdy několikrát zazněla hrozba, že přijde o licenci, odvětil: "Nova působila dosud nepřiměřeně, zejména proti ministru Dostálovi vedla kampaň. Předpokládám, že situace se teď zlepší."
Vláda očekává lepší vztahy s Novou, str. 2 Komentář, str. 10

16H01 ()