Z Koženého desetinásobku zbývá akcionářům zlomek. Před osmi lety vyplácel "pirát z Prahy" deset tisíc korun na jednu kupónovou knížku. Akcionáři nyní dostávají takzvaný dar: čtyři tisíce korun.
Přitom by kvůli inflaci mohli požadovat více než deset tisíc, aby jim reálný "desetinásobek" hodnoty knížky zůstal. Současné čtyři tisícovky se mu neblíží ani zdaleka a další peníze jsou zatím prakticky v nedohlednu.
Navíc je rozdávání darů z majetku Harvardského průmyslového holdingu (HPH) podle rozhodnutí českých soudů nejspíš nelegální. Stejně jako jakékoliv jiné nakládání s jeho majetkem.
Holding je podle soudů v likvidaci. Nárok na převody majetku má tedy pouze soudem jmenovaný likvidátor Zdeněk Častorál. "Vrchní soud zrušil již dvě vystoupení z likvidace. Zbývá projednat ještě poslední. I tentokrát by měl rozhodnout stejně," říká likvidátor.
Takové zdůvodnění odmítá předseda představenstva HPH Tomáš Ševčík: "Rozhodnutí soudů respektujeme. Třetí vystoupení z likvidace je proto stále platné."

Policie blokuje miliardu

Akcionáři přišli i o možnost prodeje svých akcií. Komise pro cenné papíry obchodování zrušila. Policie následně zablokovala třicet miliónů dolarů převedených před několika lety na účty do Česka. S převodem dalších peněz může být tedy problém.
"Uvažujeme o arbitráži proti České republice," říká k tomu Boris Vostrý, bývalá pravá ruka Viktora Koženého, dnes klíčová osoba HPH a spřízněných firem: "Blokování peněz je naprosto bezdůvodné. Česká policie má všechny důkazy, aby mohla peníze uvolnit."
Proti zájmům akcionářům přitom hraje výrazné posílení české měny. Jen za poslední rok si vůči dolaru polepšila takřka o pětinu.
V holdingu je 150 miliónů dolarů, které pocházejí z prodeje podílu v ruské ropné společnosti Sidanco. To byla jediná Koženého úspěšná investice v ruském teritoriu. Jen za poslední rok však peníze ztratily v korunovém vyjádření pětinu své hodnoty. Z pěti miliard korun jsou nyní čtyři.

Trik z Británie

Jak tedy vyplatit aspoň část peněz? Šéfové HPH použili trik, jehož autorem je britský právník Lawrence Cohen: Místo dividend se vyplácí "dar". "Můžeme tak rozdělit aspoň 114 miliónů dolarů," tvrdí Vostrý.
Bývalý šéf představenstva HPH Michal Pacovský s tímto postupem ale nesouhlasí: "Jedná se nejspíš o trestný čin krácení darovací daně. O peníze přichází český stát. "
S tím souhlasí i likvidátor - čekatel Častorál: "Představenstvo HPH si pouze kupuje akcionáře."
Ke konci dubna bylo vyplaceno již téměř dvacet tisíc lidí, kteří si odnesli kolem šesti set miliónů korun. Ševčík tvrdí: "S vyplácením budeme pokračovat. Peněz je k dispozici dostatek. Všem garantujeme zhruba dvě stě korun na akcii."
Častorál se tím dostává do potíží. Pokud soud rozhodne, že se má ujmout svých pravomocí likvidátora, jen stěží bude žádat o vrácení stovek miliónů korun. Na otázku, jestli to udělá, odpovídá proto vyhýbavě: "To ještě nemohu říct. Nejspíš bych to měl udělat."
Původní majetek Harvardských fondů čítal po druhé vlně privatizace podle odhadů Borise Vostrého zhruba dvacet miliard korun. Tedy šestnáct tisíc na jednu kupónovou knížku. Kožený v té době nabídl deset tisíc korun za knížku a chtěl vydělat šest miliard korun.

Pirátovy omyly

Podílníci chtěli více. Kožený měl pověst skvělého investora, který se nemýlí. Zaměření na ruské teritorium byl ovšem obrovský omyl. Pád byl proto velmi rychlý: Ázerbajdžán zastavil kupónovou privatizaci, Sidanco vyhlásilo bankrot. Akcie HPH šly prudce dolů.
HPH dokázalo prodat svůj podíl v Sidanku, ale do Česka dorazilo pouze zhruba 114 miliónů dolarů, které znehodnotila silná koruna.
Podle Vostrého by dalších deset miliónů dolarů mohl přinést prodej kupónů a až 300 miliónů výhra ve sporu s vládou Ázerbájdžánu: "Naší chybou bylo, že jsme Koženému nechali tolik pravomocí," uzavírá Vostrý.