Co je legální práce? Rozhodují i soudy

Hranici mezi regulérním podnikáním a nelegálním šizením státu v případě zaměstnávání "na fakturu" přesně nevymezil ani letos novelizovaný zákon o zaměstnanosti. Firmy, ale i státní úřady přiznávají, že zákon si lze vykládat různě. V krajních případech rozhodují soudy a ty už daly za pravdu státu i firmám.
"Nyní žádný soud ani šetření firem kvůli švarcsystému nevedeme. Před časem jsme už jeden soud prohráli a snažíme se jít spíš cestou vysvětlování a prevence, v čemž spolupracujeme s Hospodářskou komorou," říká ředitel strakonického finančního úřadu Zdeněk Tesař. Švarcsystém je podle něj široký pojem a každý si ho vysvětluje jinak. "Bylo by zapotřebí legislativní ujasnění tohoto problému," doplnil.
"Podnikatelé se na komoru v tomto směru obracejí. Většinou chtějí konzultovat, kde je hranice mezi obchodním a pracovněprávním vztahem. Takové poradenství svým členům samozřejmě poskytujeme," potvrzuje prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Jak dodává, komora zaznamenala informace také o sporech, které vedou v této věci firmy s úřady a z nichž některé skončily až u soudu.

Hlavně lesníci a stavbaři

Firmy se ale učí rychle. Zejména ty, které krátkodobé pracovníky musí najímat pravidelně. "Bez sezónních pracovníků se neobejdeme, máme 110 stálých zaměstnanců a v době nutných prací v lese se počet až zdvojnásobí," říká ředitel podniku Lesy Hluboká nad Vltavou Miloš Balák.
Jde třeba o jarní nebo podzimní zalesnění. "Dáváme si ale pozor, abychom nepřekročili například dobu zakázky nebo její opakování. Je to často na hraně, ale naučili jsme se to plnit. Stát nám dosud nemohl z hlediska švarcsystému nic vytknout," dodává Balák.
Právě zemědělské, lesní nebo stavební společnosti se cítily původním zákonem z loňského října nejvíc ohroženy. Bez sezónních pracovníků se totiž neobejdou. Letošní změkčení legislativy jim situaci poněkud zlehčilo.
"V lese zaměstnáváme nastálo jen čtyři hajné a vedoucího lesní správy. Lesní pracovníci jsou všichni najímáni podle potřeby. Živnostníci nám svou práci hned fakturují. Používají ale svoje nástroje, takže bychom problémy mít neměli - alespoň žádný státní úřad nám zatím nic nevytknul," objasňuje jednatelka společnosti Lesy Janeček Soňa Klímová.
Firma s celkem 40 zaměstnanci provozuje v Orlických horách ještě pilu a dřevovýrobu. I tam přibírá podle potřeby pracovníky, ale vždy na krátkodobý pracovní poměr.

Nástroje jen svoje

Podnikatelé ale stále nesmějí využívat opakovaně výpomoc na práci, kterou by mohli zajistit stálými zaměstnanci. Najatým pracovníkům také nesmějí poskytovat vlastní nástroje a zařízení - takže v takovémto režimu nemohou například pracovat pokladní v obchodech. Museli by si totiž do práce přinést vlastní pokladnu. Zákon navíc zakazuje, aby nájemce pracovní síly dával přímé příkazy typu délka pracovní doby, čas na přestávky a podobně.
Nejčastěji proto kontroly provádějí úřady práce, kvůli možným únikům daní ale i finanční úřady. Naopak třeba Ministerstvo zemědělství nemá ke kontrolám pravomoc. Ta náleží cizinecké policii v případě zaměstnávání cizinců a dále ministerstvu práce, připomíná Hugo Roldán z resortu zemědělství. Přiznává ale, že nezaměstnaní nemají zájem o málo placené a navíc těžké polní práce. Zemědělci jsou proto závislí i na práci cizinců.
O peníze přicházejí i zdravotní pojišťovny. "Je pravda, že živnostníci odvádějí nižší pojistné než zaměstnanci se stejným příjmem - mohou si základ pro výpočet snížit o náklad. Nejsme ale schopni dohledat, jestli podnikání živnostníka plní znaky skrytého zaměstnání," říká Jiří Suttner z VZP.
Soudy vyjasňují pracovní trh, str. 13

Jak mohou firmy najímat živnostníky

Zedníky a stavebníky
Firma je může najmout například na dva měsíce s tím, že jim zadá práci, kterou za tuto dobu musí stihnout. Nesmí jim ale říkat, od kolika do kolika mají chodit na stavbu, nesmí jim nařizovat přestávky apod.
Lesníky
Firmy mohou najmout na několikaměsíční práci. Lesníci by ale měli používat své vlastní pily a další vybavení.
Prodavačky
Pokud například hypermarket najme prodavačku na živnostenský list, i nadále půjde o zakázaný švarcsystém.